În acest sens, social-democratul a relatat și un episod personal neplăcut din viața sa petrecut într-o unitate sanitară din Milano. La spitalul respectiv, a fost nevoit să aștepte mai multe ore fără să primească nici măcar un analgezic.

„Eu nu aș prefera să îmi fac o intervenție chirurgicală în afara României. Eu am stat 4 ore în Milano pe o traumă cu suspiciune de politraumă fără ca nimeni să-mi dea un algocalmin”, a declarat ministrul Sănătății.

Declarațiile ministrului Robogete vin într-un moment în care sistemul de sănătate românesc este frecvent în centrul dezbaterilor publice. În aceste zile, presa și social media este împânzită de subiecte de la lipsa de personal în spitale din zone rurale, până la problemele legate de infrastructura medicală veche sau de blocajele birocratice în marile proiecte de spitale regionale.

Alexandru Rogobete, în fața unui sistem șubred

Ministrul Sănătății a fost întrebat în cadrul emisiunii „Decisiv” de la Antena 3 CNN dacă lucrurile s-ar fi desfășurat diferit într-un spital românesc. Ca răspuns, Alexandru Rogobete a specificat: „Cred că da. Cred că se întâmplă și în România situații cum mi s-a întâmplat mie în Milano, dar nu cred că e o regulă”.

De asemenea, el a oferit un punct de vedere și cu privire la decizia unor lideri politici de a merge la tratament în clinici din afara țării. „A fost alegerea dânsului (a unui politician – n.red.) de a suferi această intervenție în străinătate. Se putea face și în România”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Fenomenul „plicul”

Pe mai departe, el a fost întrebat și ce măsuri intenționează să adopte în perioada următoare pentru a combate fenomenul „plicului” în spitalele publice. Alexandru Rogobete a menționat, ca răspuns la întrebarea primită, că, în prezent, este vorba despre situații rare, dar „de netolerat”.

„Nu admit un asemenea comportament. Nu vreau să se generalizeze. Nu cred că fenomenul mai este atât de răspândit cum era acum ani de zile.

Mai sunt cazuri izolate, de netolerat, evident”, a spus Alexandru Rogobete, la Antena 3 CNN.

„Plicul” este o formă de mită informală ce constă în oferirea de bani sau cadouri personalului medical în schimbul unor servicii mai bune, mai rapide sau pur și simplu pentru ca pacientul să se asigure că este tratat cum trebuie. Fenomenul este strâns legat de corupția sistemică și de o cultură a neîncrederii în serviciile publice.

Conform celui mai recent Eurobarometru privind corupția, ediția din anul 2024, 49% dintre români cred că mita este „o practică obișnuită” în spitalele publice. Doar 26% dintre pacienți spun că au oferit bani sau cadouri medicilor în ultimii 5 ani, dar mulți admit că „se simt obligați”.