Alexandru Rogobete a participat marți, 1 iulie, în cadrul unei emisiuni la Medika TV. Cu această ocazie, ministrul a vorbit despre măsurile pentru eficientizarea cheltuielilor în domeniul sănătății.

A explicat că o parte dintre ele vizează secțiile din spitale care se confruntă cu lipsă de pacienți. Iar o altă inițiativă presupune și permiterea unităților sanitare publice să organizeze caravane medicale mobile în zonele cu acces redus la servicii medicale.

„Cred că unitatea sanitară, spitalul public, la rândul lui, poate organiza cu echipa medicală și în parteneriat cu ONG-uri, ca până acum, servicii medicale de screening nu doar pentru oncologie, pentru cardiologie, pentru neurologie sau pentru alte patologii în zonele slab deservite medicale.

Aici vom avea de asemenea o dublă măsură benefică. Pe de o parte oamenii vor ajunge mai ușor la servicii medicale și pe de altă parte aceste servicii să fie decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fapt care va duce din nou la creșterea bugetelor spitalelor publice”, a declarat ministrul Sănătății.

Reorganizare în Sănătate

Această măsură de reorganizare, conform celor declarate de Alexandru Rogobete, este o măsură importantă de eficientizare mai ales din punct de vedere financiar.

„Imaginați-vă un spital municipal în care, din 10 secții, șase secții au un grad de ocupare de peste 50 la sută, au pacienți, iar celelalte secții sunt goale. E o realitate”.

Ministrul a subliniat faptul că există în momentul de față în țara noastră multe secții din anumite spitale care nu au pacienți sau au trei pacienți pe lună.

„Ori acele secții nu se pot autoîntreține pentru că neexistând servicii medicale pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate să le deconteze, automat că sunt în zona de deficit. Gândiți-vă că n-a mai existat o reorganizare a spitalelor de peste 10 ani”, a detaliat Alexandru Rogobete.

Dorințele noului ministru

Oficialul din Guvern a menționat, de asemenea, că o altă măsură importantă care va trebui luată în viitorul apropiat vizează creșterea numărului de ore de funcționare ale ambulatoriului de specialitate.

„Pentru aceasta am format echipe de lucru care au început demersurile”.

El își dorește să se majoreze numărul de ore în ambulator, astfel încât spitalele publice să poată oferi oamenilor servicii în ambulatoriul de specialitate, pe lângă specialitățile clasice, inclusiv imagistică și radiologie, RMN, CT, laborator, în două ture.

„Câți oameni în momentul de față se pot duce la spital să beneficieze de un computer tomograf la ora 12 noaptea? Foarte puțini, pentru că programul de lucru se termină cel târziu la ora șase, în multe situații”, a afirmat Alexandru Rogobete.