Administrația Națională de Meteorologie (ANM) trage un semnal de alarmă cu privire la evoluția vremii în următoarele zile. Un nou val de căldură extremă va afecta întreaga țară, cu temperaturi care vor depăși pragul de 35 de grade Celsius. În același timp, lipsa precipitațiilor accentuează seceta instalată deja în multe regiuni agricole.
ANM: Val de caniculă se extinde în toată țara, începând de joi
Prognozele ANM indică o intensificare a valului de căldură începând de marți, cu maxime de până la 36 de grade în sudul și sud-estul țării. De joi, valul canicular va cuprinde zone tot mai extinse, inclusiv vestul, sud-vestul și Capitala.
Meteorologii estimează un disconfort termic accentuat, în special în orele de vârf. Valorile indicele temperatură-umezeală (ITU) vor depăși pragul critic de 80 de unități, fapt ce poate afecta starea de sănătate a populației.
ANM monitorizează în timp real evoluția fenomenelor meteo
Elena Mateescu, directorul general al ANM, a precizat că instituția actualizează zilnic datele pentru a emite în timp util alertele necesare. Temperaturile extrem de ridicate vor afecta întreaga țară, iar prognozele sunt atent urmărite pentru a interveni eficient.

Situația este deja una îngrijorătoare în zonele unde căldura s-a instalat de mai multe zile. În lipsa unor fenomene care să aducă răcire, populația este sfătuită să evite deplasările în timpul zilei și să se hidrateze corespunzător.
„Mâine, cele mai ridicate temperaturi vor fi 35-36 de grade, de asemenea miercuri în sud, sud-est. Ca de joi, valul de căldură să se extindă, cele mai ridicate valori fiind așteptate în vest, sud-vest, inclusiv în Capitală.
Analizăm zilnic datele de prognoză, astfel încât să intervenim cu mesaje generale”, a declarat Elena Mateescu.
Luna iulie, în pericol să devină cea mai secetoasă din istorie
Pe lângă valul de caniculă, România se confruntă cu o lipsă severă de precipitații. Potrivit datelor centralizate de ANM, luna iulie ar putea înregistra cele mai scăzute valori din istoria măsurătorilor meteorologice.
Seceta afectează deja culturile agricole, în special în sudul și estul țării. Lipsa apei din sol pune presiune și asupra resurselor de apă potabilă, iar autoritățile sunt în alertă. Prognozele nu indică schimbări majore în perioada imediat următoare.
„Cel puțin din datele actualizate, luna iulie pare să confirme această denumire (n.r. – luna lui cuptor), cu un deficit accentuat de precipitații. Din păcate, va fi cea mai secetoasă lună din istoria măsurătorilor”, a precizat Elena Mateescu la România TV.