Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, face bilanţul valului COVID cu numărul 5 în România.

Alexandru Rafila: Am reuşit să gestionăm bine controlul pandemiei. Am avut o echipă foarte competentă

Oficialul a declarat, vineri seară, că pandemia a fost gestionată bine în ţara noastră, ca dovadă că numărul deceselor a scăzut de patru ori comparativ cu cel de-al patrulea val.

Şeful de la Ministerul Sănătăţii a explicat că, alături de echipa sa şi în parteneriat cu alte instituţii, a fost posibilă organizarea unui alt sistem.

„Cred că am reuşit să gestionăm bine controlul pandemiei.

Am avut o echipă foarte competentă, am lucrat în parteneriat cu INS şi Direcţiile de Sănătate Publică, am lucrat în parteneriat cu personalul medical şi cred că lucrul acesta a făcut posibilă organizarea unui alt sistem, decât cel exersat anterior.

Am ajuns la o situaţie pe care poate mai puţini au sesizat-o,  în valul al cincilea au fost de patru ori mai puţine decese în România decât în valul al patrulea”, a declarat Alexandru Rafila, invitat la Digi24.

Varianta Omicron are o mortalitate mai mică de 1,3 pânâ la 1,5 ori, însă în România au fost de 4 ori mai puţine decese în valul cinci, ceea ce dovedeşte că s-a lucrat mai bine faţă de perioada anterioară.

„Trebuie să facem o precizare, toate studiile ştiinţifice legate de patogenitatea variantei Omicron arată o mortalitate mai mică 1,3-1,5 ori, iar noi am reuşit să reducem de 4 ori decesele, ceea ce arată că am putut să evităm cazurile grave şi prezentările tardive în mai mare măsură decât în perioada anterioară”, a mai indicat ministrul Sănătăţii, invitat la Digi24.

Prezentarea tardivă, lipsa serviciilor medicale ambulatorii şi testarea redusă, marile probleme din valurile anterioare

Alexandru Rafila a subliniat şi faptul că s-a reuşit dublarea numărului de teste efectuate, dar şi organizarea de servicii medicale în ambulatorii care să vină în sprijinul persoanelor diagnosticate pozitiv cu COVID-19.

„Am avut un număr mai mare de teste. Nimeni nu a împiedicat pe nimeni să facă mai multe teste, nu a existat o interdicţie să dezvolţi servicii medcale ambulatorii, nu a existat o interdicţie să furnizezi în regim ambulatoriu antivirale, să încurajezi oamenii să se prezinte în primele zile la medic.

Problema în valurile anterioare a fost legată de prezentarea tardivă şi de lipsa serviciilor medicale ambulatorii şi de o testare extrem de redusă. Faptul că am reuşit să dublăm numărul de teste a fost legat de modul în care colegii mei şi cu mine într-o anumită măsură am organizat sistemul, am oferit testarea la medicul de familie, prin decontarea testelor la medicul de familie, înainte nu exista acest lucru.

Am organizat numeroase centre de recoltare, la Bucureti au fost zeci de astfel de centre, iar persoanele diagnosticate pozitiv se puteau adresa acestor servicii ambulatorii unde erau evaluaţi şi primeau tratamentul necesar”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.