Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că posibilitatea unei greve generale în sectorul sanitar este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate.

Posibilitatea unei greve generale în Sănătate

„Semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi (privind aducerea salariilor tuturor angajaţilor din sănătate, poliţie şi armată la grila salarială din 2022 – n.red) arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri.

Nu discutăm de o majorare medie, discutăm despre alte tipuri de revendicări, discutăm despre contractul colectiv de muncă, discutăm despre voucherele de vacanţă, care sunt finanţate separat încât să nu mai greveze bugetul spitalului, să fie distribuite în mod echitabil, discutăm despre angajările noi în sistemul de sănătate, ştiţi bine, pe bază de memorandum.”, a spus Alexandru Rafila.

Măsurile avute în vedere de Ministerul Educației

Totodată, Alexandru Rafila a spus care sunt măsurile pe care le va lua Ministerul Sănătății, pentru a nu se ajunge la o grevă generală.

„La ceea ce vă referiţi dumneavoastră, respectiv plata diverselor sporuri la personalul de gardă sau la personalul care face ture, la salariul efectiv din această perioadă nu la salariul din 2018, cum s-a întâmplat în ultimii ani, nu poate avea decât o soluţionare tranzitorie până la apariţia noii legi a salarizării, care elimină această discriminare

Tatonăm cele mai bune soluţii în care să putem să avem o soluţie pentru dânşii, pentru fiecare dintre categorii, fie că ne referim la medici, la asistenţii medicali sau la personalul de îngrijire, de exemplu infirmiere, încât aceste sporuri, care să nu se numească neapărat sporuri, dar care să ducă la o echilibrare a veniturilor care să poată să fie în funcţiune până în momentul în care noua lege a salarizării intră în funcţiune.

Explorăm împreună cu dânşii, am discutat şi cu cei de la Sanitas şi cu cei de la Solidaritatea Sanitară, am discutat şi cu cei de la Ambulanţă, m-am întâlnit azi de dimineaţă cu ei, n-are rost să intrăm în speculaţii, încercăm să găsim împreună o soluţie şi există o foarte bună bază de dialog, serioasă, asumată şi neconflictuală. Cred că ăsta este lucrul cel mai important”, a menționat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Aştept să găsim o soluţie împreună

Cu toate acestea, Alexandru Rafila a subliniat că nu poate încă să spună dacă vor exista noi majorări salariale.

„Aştept să găsim o soluţie împreună şi pe care să o comunicăm asumat, aşa cum spuneam, prefer astfel de abordări decât unele speculative.

Greva nu este generată de o anumită categorie profesională sau posibilitatea nu este menţionată de o anumită categorie profesională, este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate, fie că sunt medici, asistenţi medicali, infirmieri sau brancardieri, n-are niciun fel de importanţă, se repară acum o nedreptate.

Discuţiile în permanenţă au fost constructive şi e vorba de un set de revendicări, iar cel puţin mai mult de jumătate dintre aceste revendicări cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare, iar semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a spus Alexandru Rafila.