Greva profesorilor nu se va încheia curând. Protestatarii nu cred în promisiunile Executivului

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a avertizat, joi, că oamenii care au declanşat greva profesorilor sunt cei care vor decide dacă va continua sau nu. Momentan, însă, oamenii nu vor renunța mitingul programat pentru vineri, 9 iunie 2023.

„Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar. Statul ar trebui să identifice sursele de finanţare necesare pentru acoperirea acelor creşteri salariale. Atât de necesare.

Singurii în măsură să ia o decizie vizavi de memorandumul care a fost adoptat de Guvernul României sunt colegii noştri. Ei vor da un răspuns în cunoştinţă de cauză. Greva am declanşat-o împreună, au semnat pentru declanşarea acestei acţiuni de protest; doar ei sunt în măsură să decidă ce anume se va întâmpla mai departe”, a declarat, joi după-amiază, Marius Nistor în cadrul unui interviu acordat pentru news.ro.

„În România, nu poţi avea încredere nici în respectarea unei legi pentru că legile au fost prorogate, cel puţin acele articole care prevedeau finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi nu numai, dar de undeva va trebui să începem, pentru că, indiferent ce se va întâmpla, tot politicienii sunt aceia care vor lua nişte decizii legate de salarizarea decentă în sistemul de învăţământ şi noi trebuie să îi determinăm să ia acele decizii”, a adăugat el.

Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024?

Tot joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre salariile profesorilor. Întrebată dacă creşterea salarială asumată prin memorandum este etapizată sau într-o tranşă unică, ea a zis că memorandumul include la măsurile asumate „o primă tranşă de acordare, la 1 ianuarie 2024, de 40% din creştere”.

„Grila de salarizare se asumă prin legea salarizării care se află în negociere la Ministerul Muncii. Angajamentul pe care dascălii l-au dorit într-o formă oficială, publicată în Monitorul Oficial, este inclusă în acest Memorandum”, a completat ea.

Referitor la creşterea etapizată a salariilor profesorilor, Lidia Deca a explicat că măsura luată de Executiv include garantarea ca noua grilă de învăţământ să plece de la salariul mediu brut pe economie, aşa cum au solicitat sindicaliștii din domeniul educației, şi include prevederea potrivit căreia „creşterea salarială, pe noua grilă, se va face etapizat, prima tranşă fiind acordată de la 1 ianuarie 2024 şi constând în 405 din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării.”