Discrimarea trebuie eliminată din procesul de obținere al Certificatului Verde

Alexandru Rafila a declarat vineri, 5 noiembrie, că trebuie „să nu mai creăm discriminări” în cazul persoanelor care doresc să obțină Certificatul Verde și aleg să primească un ser care necesită două doze.

„Vă dau un exemplu, pe care l-am și propus. Vrea cineva să se vaccineze cu un vaccin care se administrează în două doze, unul cu ARN mesager, și nu o face pentru că durează prea mult până obține certificatul verde. După ce faci prima doză cu ARN mesager, la zece zile, la fel și cei care se imunizează cu Johnson, primești certificatul. Dacă nu se vaccinează cu a doua doză, se pierde. Trebuie să nu mai creăm discriminări”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Românii au în continuare dileme în privinţa certificatului

De asemenea, medicul este de părere că românii au în continuare nelămuriri în privinţa certificatului verde, deoarece nu li s-a explicat ce este acest document și că se poate obține inclusiv cu testare.

„S-a explicat populației ce este acest certificat verde? Nu s-a explicat. Certificatul verde ar trebui să fie ușor de obținut, trebuie să te poți și testa, nu poți exclude. În lipsa unei politici coerente care să ducă la vaccinarea mai multor cetățeni decât s-au vaccinat, trebuie să le oferi și această alternativă, a testării.

Vreau să vă spun că noi testăm cam de 5-6 ori mai puțin decât testează alte țări care au trecut printr-o situație similară cu noi ca număr de cazuri. Întâlnirile avute cu OMS au pus accentul pe acest lucru, acces la testare, mai ales în zonele rurale. Cum putem să îi dăm unei persoane vârstnice din mediul rural certificatul verde dacă s-a vaccinat?”, a completat specialistul.

Certificatul verde ar trebui aplicat tuturor

Totodată, medicul a vorbit și despre instituțiile în care documentul este solicitat, fără ca angajații să îl dețină.

„Dacă ne hotărâm că vom avea certificat verde, nu pot să fie angajați mai speciali, ar trebui să îl aibă toată lumea, eu aș susține un tip de certificat verde aplicabil tuturor. Nu pot să merg într-o instituție în care cineva care nu are certificat verde nu mă lasă pe mine să intru”, a conchis deputatul PSD.