O dronă a fost găsită în Bulgaria. Imediat, ministrul Apărării a făcut o serie de comentarii. Drona cu încărcătură explozivă a fost găsită pe malul mării, la doar 30 de kilometri de frontiera cu România.

Imediat, autoritățile au izolat zona. Ulterior, au detonat dispozitivul chiar acolo. Deocamdată, nu se știe dacă drona este rusească sau ucraineană și nici cum a ajuns în Bulgaria. Descoperirea a fost făcută, pe malul mării, de proprietarul unui hotel din apropiere.

Pe dronă a fost montat un dispozitiv exploziv

Cei care au făcut descoperirea, au declarat că acesta avea o lungime de 3 – 3,5 metri. Pe dispozitiv fusese montat un dispozitiv exploziv de calibrul 82 mm. Bulgaria nu a stabilit deocamdată, dacă drona este rusească sau ucraineană. Autoritățile sunt convinse că provine din conflictul de la granițele noastre.

 ”Acest război aduce în mod inevitabil riscuri crescute pentru securitatea noastră. Nu avem niciun motiv să credem că acest război ne ocolește”, a susținut Todor Tagarev, ministrul bulgar al Apărării.

Bulgaria/SURSA FOTO: Dreamstime

Nimeni nu garantează că o dronă nu poate ajunge și pe teritoriul românesc

Pe de altă parte, generalul în rezervă Mircea Mîndrescu a spus că, în mod obiectiv, nimeni nu poate garanta că un astfel de aparat de zbor nu pot ajunge și pe teritoriul românesc. Pericolul vine nu din faptul că teritoriul este lovit în primul rând, a spus el. Riscul vine din pregătirea sau nepregătirea de a face față unui asemenea incident.

Ministrul bulgar al Apărării a susținut, anterior, că verificările au arătat că este vorba de un obuz de mortier de 82 de milimetri ataşat la resturi de dronă.

Este legat de conflictul din Ucraina

Din cauza stării proaste în care se afla, s-a considerat că muniţia nu poate fi transportată. Acesta a fost și motivul pentru care drona a fost distrusă la faţa locului. Inițial, a fost instalat un perimetru securizat.

„Putem presupune cu siguranţă că această dronă este legată de conflictul din Ucraina. Acest război aduce inevitabil riscuri în continuă creştere pentru securitatea noastră”, a declarat presei ministrul apărării, Todor Tagarev, citat de digi24.

Jurnaliștii bulgari au anunțat, inițial, că dispozitivul are trei metri lungime, iar bomba – aproximativ 50 de centimetri. Zona a fost la acel moment izolată, în timp ce geniștii au fost trimiși la fața locului să dezamorseze încărcătura explozivă. Până la urmă, ei au detonat explozibilul respectiv.