Noi tensiuni aproape de graniţele României! Moscova este acuzată că şi-a mobilizat forţele armate, iar asta constituie o ameninţare directă la adresa Ucrainei, a precizat, marţi, comandantul-şef al armatei din ţara vecină.

Presiuni militare la frontierele de sud, est şi nord ale Ucrainei cu Rusia

General-colonelul Ruslan Homceak, comandantul-şef al armatei ucrainene, acuză că Rusia concentrează în prezent forţe armate în apropiere de frontierele Ucrainei dinspre sud, est şi nord. Acest lucru constituie o ameninţare la adresa securităţii ucrainene, afirmă militarul, care mai acuză Moscova de continuarea unei „politici agresive” faţă de Kiev, relatează agenţiile Reuters şi Ukrinform.

Declaraţiile lui Ruslan Homceak au fost făcute în Rada Supremă (Parlamentul unicameral din Ucraina). Comandantul-şef al armatei ucrainene i-a acuzat pe rebelii proruşi separatişti din estul ţării, sprijiniţi de autorităţile din Rusia, de încălcarea sistematică a armistiţiului din Donbas convenit în iulie 2020.

Responsabilitatea pentru escaladarea violenţei în acest conflict care, potrivit Kievului, s-a soldat deja cu circa 14.000 de morţi începând din 2014, este pasat de Ucraina şi Rusia de la una la alta, mai scrie Reuters.

Încălcarea regimului de încetare a focului; 26 de militari din Ucraina ar fi murit deja în acest an

În plus, forţele guvernamentale din Ucraina şi rebelii separatişti proruşi se acuză reciproc de încălcarea regimului de încetare a focului. Autorităţile ucrainene afirmă că 26 de militari ai ţării sale au fost ucişi până în prezent anul acesta, între care patru lunetişti săptămâna trecută.

„Federaţia Rusă îşi continuă politica agresivă faţă de Ucraina”, a declarat Homceak în Parlament.

Potrivit acestuia, trupe ruseşti din diferite regiuni se adună în apropiere de frontiera cu Ucraina sub pretextul menţinerii în stare de pregătire de luptă sau pregătirii de viitoare exerciţii, Rusia „procedând la o concentrare progresivă de trupe în apropierea frontierelor de stat ucrainene”.

„Se aşteaptă o concentrare suplimentară de trupe de până la 25 de grupuri tactice care, împreună cu forţele deja desfăşurate în apropierea frontierei de stat a Ucrainei, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii militare a statului”, a afirmat generalul Homceak.

Câţi militari ruşi şi separatişti se află în Crimeea şi în estul Ucrainei?

Ruslan Homceak a mai precizat că Moscova dispune la ora actuală de efective de 32.700 de militari în Crimeea anexată de Rusia în 2014, în timp ce ofiţerii săi comandă efective de 28.000 de militari separatişti staţionaţi în teritoriile ocupate temporar în estul Ucrainei.

Pentru formarea agenţilor de informaţii există în teritoriile ocupate din estul ţării un aparat de consilieri militari şi instructori ai forţelor armate ruse de peste 2.000 de persoane, a indicat comandantul şef al armatei ucrainene.

Ucraina, ţările occidentale şi NATO acuză Rusia de trimiterea de trupe şi de armament greu în sprijinul separatiştilor. Moscova susţine că acordă doar sprijin politic şi umanitar rebelilor, iar ruşii care luptă alături de aceştia în estul Ucrainei sunt voluntari.