Rusia va interzice rețelele sociale străine?

Un prim „foc de avertizare” a fost tras la începutul lunii martie, prin frânarea funcţionării în Rusia a platformei Twitter, pe care autorităţile ruse o acuză cu nu a suprimat conţinuturile „ilegale”, conform informațiilor transmise de către afp.com

Moscova i-a acordat platformei Twitter o lună pentru a se conforma, sub pedeapsa blocării complete, şi mai mulţi responsabili au perceput aceasta ca o atenţionare inclusiv la adresa Facebook şi YouTube, care ar putea fi următoarele pe listă. Autorităţile ruse au denunţat în special difuzarea de conţinuturi de susţinere pentru opozantul Aleksei Navalnîi, întemniţat după ce fusese otrăvit.

Kremlinul, răspuns definitiv pentru marile companii

„Aş vrea să sper că nu va trebui să ajungem acolo şi că se vor găsi soluţii pentru a rezolva conflictul. Nimeni nu vrea o interzicere totală (a reţelelor sociale), ar fi lipsit de sens să se pledeze în favoarea acestui lucru. Însă noi trebuie să obligăm aceste companii să respecte regulile noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru publicaţia Argumentî i Faktî.

Peskov a estimat că „niciun stat care se respectă nu ar lăsa o companie să-i impună condiţiile sale”. Totuși, platforma americană a respins acuzaţiile ruse, declarându-se „foarte îngrijorată de tentativele de a bloca şi a strangula conversaţia publică online.”

Trebuie reamintit că Twitter este acuzat de Moscova în special că nu a suprimat conţinuturile incitante ale minorilor la suicid, cât și alte lucruri ilegale.

Dincolo de acest lucru, responsabilii ruşi şi preşedintele Vladimir Putin însuşi au denunţat de mai multe ori în ultimele luni controversa din jurul marilor reţele sociale.