Avertisment pentru românii cu card la bancă! Poliția din Brașov a informat vineri, 1 septembrie, că a apărut o nouă fraudă în mediul online. Mai multe persoane se prezintă drept specialişti din cadrul unor platforme sau companii de investiţii care ajută oamenii să crească, în timp scurt, valoarea sumelor investite.

În acest context, victimele sunt convinse să instaleze pe computer sau telefon anumite programe. Acestea permit controlul de la distanţă şi care dau acces atacatorilor la datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking ale victimelor.

Românii cu card la bancă sunt vizați de o nouă fraudă

Noul tip de fraudă online are ca punct de plecare promisiunea falsă de a obţine câştiguri din investiţii financiare. În acest context, oamenii legii îi sfătuiesc pe români să fie cât se poate de atenți.

„Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare (reţele de socializare, reclame sau chiar prin intermediul apelurilor telefonice/sms/mailuri) de către persoane care pretind că sunt reprezentanţii unor companii de investiţii/platforme de investiţii şi pot «înmulţi» sumele de bani în timp scurt! Prin aşa numitele «oferte de nerefuzat» sau «câştiguri de nerefuzat», fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le creşte credibilitatea”, a transmis Poliţia Braşov într-un comunicat.

carduri bancare cont bancar
SURSA FOTO: Dreamstime

Atacatorii își asumă identități false

Potrivit autorităților, atacatorii preiau identități false. Aceștia pretind că sunt experţi în investiţii sau reprezentanţi ai unei firme cu notorietate şi că deţin autorizaţii legale de funcţionare şi care promit câştiguri foarte mari.

Totuși, scopul lor este de a convinge interlocutorul să facă plăţi cu cardul sau viramente în scopul de a investi. De cele mai multe ori solicitările iniţiale sunt sume mici, în scop de test.

„Conving victima să descare pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicaţii de control la distanţă (ex. Anydesk, TeamViewer), motivând că o îndrumă să efectueze tranzacţia mai facil şi că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei! FALS! Scopul lor este de a cunoaşte datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking pentru a putea ulterior să le acceseze şi să sustragă sumele de bani existente!”, au transmis poliţiştii.

Polițiștii recomandă oamenilor să ignore e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe reţelele de socializare prin care sunt garantate câştiguri uşoare.

Totodată, oamenilor le este recomandat să nu transmită datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul reţelelor online. Mai mult, aceștia sunt sfătuiți să nu instaleze aplicaţii care oferă acces la distanţă, la cererea unor persoane necunoscute.