Donald Trump spune că acuzațiile sunt false

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), a respins suspiciunile referitoare la tentativele de invalidare a alegerilor prezidențiale din 2020. Presa de peste ocean scrie că acesta s-ar putea confrunta cu acuzații specifice în statul Georgia.

În timp ce juriul unui tribunal regional deliberează dacă să depună sau nu acuzații pentru că ar fi încercat să zădărnicească validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020, Donald Trump, care candidează la președinție în 2024, a criticat acțiunile procurorului Fani Willis din comitatul Fulton din statul american Georgia.

„Sunt acuzaţii false, procurorul vrea cu disperare să mă pună sub acuzare pe baza ridicolă că aş fi încercat să influenţez rezultatele scrutinului prezidenţial din 2020. Nu, nu am influenţat deloc rezultatele”, spune fostul președinte american.

Fostul locatar de la Casa Albă a mai spus că „Cei care au modificat rezultatele sunt cei care au aranjat scrutinul, iar procurorul fals Fani Willis, care în mod şocant a permis oraşului Atlanta să devină unul dintre cele mai periculoase din lume, nu are niciun interes să vadă volumul mare de dovezi sau să afle cine sunt cei care au comis infracţiunea”.

Procurorii spun că fostul președinte american Donald Trump i-ar fi cerut lui Brad Raffensperger, secretarul de stat din Georgia, să afle numărul necesar de voturi pe care trebuie să îl depășească pentru a ieși victorios în acest stat în fața lui Joe Biden.

Donald Trump, inculpat în Washington

Donald Trump a fost inculpat la Washington, în legătură cu o anchetă privind presupuse eforturi de a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020.

Fostul locatar al Casei Albe este favorit pentru a reprezenta Partidul Republican la alegerile prezidențiale din 2024. El este vizat de patru capete de acuzare care includ conspirație pentru încălcarea drepturilor, obstrucționarea unei proceduri oficiale, tentativă de obstrucționare a unei proceduri oficiale și conspirație pentru fraudarea instituțiilor guvernamentale. Donald Trump a pledat nevinovat, iar echipa sa juridică a declarat că procesul este unul politic.

„Este vorba despre persecutarea unui adversar politic. Este vorba despre persecutarea unei persoane care conduce cu un avans foarte mare în scrutinul intern republican şi care îl devansează cu mult pe Biden. Iar, dacă nu îl poţi învinge, îl persecuţi sau îl pui sub acuzare. Aceste lucruri nu ar fi trebuit să se întâmple în America. Este o zi tristă pentru ţară, o stare de mizerie politică şi decădere. Eu nu am lăsat lucrurile în acest fel şi nu putem permite să se întâmple aşa ceva în America”, spune Trump.

Procesul a fost programat pentru ianuarie 2024

Procesul privind presupusele acțiuni ale fostului președinte Donald Trump pentru a împiedica validarea rezultatelor alegerilor din 2020 a fost programat să înceapă în ianuarie 2024, potrivit biroului procurorului special Jack Smith.

Fostul președinte american a declarat că, chiar dacă va fi găsit vinovat în diversele procese penale cu care se confruntă, nu are nicio intenție de a renunța la cursa pentru președinție.

În ceea ce privește gestionarea documentelor clasificate la proprietatea sa din Florida, Mar-a-Lago, Trump este acuzat și de alte infracțiuni în procesul în curs. În încercarea de a zădărnici ancheta federală, procurorii susțin că Trump și apropiații săi i-au cerut unui angajat de la Mar-a-Lago să șteargă imaginile surprinse de sistemul de supraveghere.

Echipa de campanie a lui Trump a declarat recent că noile acțiuni reprezintă continuarea de către administrația Joseph Biden a „încercărilor disperate și eșuate de a-l persecuta pe președintele Trump și pe asociații săi” pentru a influența alegerile prezidențiale din 2024. În legătură cu manipularea documentelor clasificate, fostul președinte a pledat nevinovat.

Avocații lui Trump au criticat procesul ca fiind unul politic și o „situație asemănătoare unei dictaturi”. Trump este, de asemenea, acuzat că a făcut plăți neautorizate către o actriță de filme pentru adulți în timpul alegerilor din 2016, într-un caz separat în statul New York, care implică presupuse fraude cu fonduri electorale. În acest caz, Trump a pledat, de asemenea, nevinovat.