Noul premier britanic Boris Johnson a anunţat că are în vedere un proiect de acordare accelerată a vizelor. Acesta vizează atragerea „celor mai bune creiere”, relatează AFP.

Johnson vrea să lanseze proiectul în acest an, dar între timp vor fi luate în considerare mai multe piste pentru a fi studiate pentru a facilita acordarea de vize „celor mai luminate creiere din lume”.
Dispozitivul ar putea să prevadă şi criterii care să asigure aproape automat o viză sau să anuleze plafonul pentru acordarea de vize pentru „talentele excepţionale” (2.000 de locuri în prezent), au anunţat serviciile sale într-un comunicat.

„Vreau ca Marea Britanie să continue să fie o superputere ştiinţifică mondială şi, în contextul în care părăsim UE, vom susţine ştiinţa şi cercetarea şi vom veghea ca, departe de a pierde, comunitatea ştiinţifică să aibă şansa de a dezvolta şi de a exporta inovarea noastră în lume”, a afirmat Boris Johnson.

Anunţul prim-ministrului „este poate un pas în direcţia cea bună, dar adevărul dur este că Brexitul este o veste teribilă pentru ştiinţa britanică”, a reacţionat John Krebs, cercetător în zoologie la universitatea Oxford, într-un comunicat.

„Ştim că oamenii de ştiinţă din UE au plecat deja, că tinerii talentaţi au decis să nu vină aici şi că oamenii de ştiinţă britanici au fost excluşi din proiecte europene din cauza Brexitului”, a subliniat el.