Potrivit ANM, 11 județe au intrat miercuri dimineață sub avertizare Cod portocaliu de ploi puternice, avertizarea fiind valabilă miercuri de la ora 10:00 până vineri la ora 10.00.

Totodată, alte 12 județe sunt, în același interval, sub Cod galben de ploi abundente, mai precizază ANM.

Meteorologii mai anunță pentru intervalul miercuri ora 10:00 – vineri ora 10.00, Cod galben de ploi în vestul, centrul și nordul țării, precum și în zona de munte. Va ploua și se vor acumula cantități de apă însemnate ce vor depăși 25…35 l/mp.

Miercuri vântul va avea intensificări la munte, în special pe creste, unde la rafală va sufla cu peste 80 km/h, iar local și temporar și în sudul teritoriului, cu viteze în general de 55…60 km/h.

În ceea ce privește județele vizate de Codul galben, acestea sunt Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița.

În același interval, este Cod portocaliu de ploi abundente în Maramureș, nord-vestul Transilvaniei, nordul Crișanei, precum și în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali. Aici va ploua temporar abundent, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 40…70 l/mp.

Județele vizate sunt Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș Severin și Gorj.

Cum va fi vremea în următaorele săptămâni

După ploi abundente și temperaturi scăzute, vremea o ia razna din nou. Astfel, potrivit meteorologilor, în următoarele săptămâni sunt așteptate temperaturi peste cele normale acestei perioade.

În ceea ce privește regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, iar excepție va face extremitatea de sud a țării, unde cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare.

Astfel, în săptămâna 5 – 12 octombrie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice și la munte. Excepție vor face regiunile din sudul extrem al teritoriului, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cele normal pentru acest interval.

În săptămâna 12 – 19 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-estice.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi ușor excedentar în jumătatea de nord a țării, precum și local în regiunile sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În ultima săptămână a lunii octombrie, 19 – 26 octombrie, temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.