Alertă meteo ANM în România! Vremea rea face ravagii în următoarele zile! Informare meteorologică de ploi şi vijeli

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineața, o informare de ploi şi vijelii, valabilă până miercuri seara în întreaga ţară. Conform meteorologilor, în intervalul 31 mai, ora 10:00 – 3 iunie, ora 23:00, vor fi perioade, în special după-amiaza şi seara, cu instabilitate atmosferică accentuată.

Alertă meteo ANM în România! Vremea rea face ravagii în următoarele zile! Informare meteorologică de ploi şi vijeli

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină şi vijelii. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, îndeosebi în jumătatea de nord a teritoriului pe parcursul zilei de duminică (31 mai), se vor înregistra cantităţi de peste 15 – 25 l/mp şi pe arii restrânse 30 – 40 l/mp.

Duminică, la munte, vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi 70 – 80 km/h, iar la altitudini mari vor fi rafale de peste 90 km/h şi trecător se vor semnala precipitaţii mixte. Local şi temporar, intensificări ale vântului vor fi şi în restul teritoriului cu viteze de 45 – 55 km/h.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza informarea emisă duminică.

Alertă meteo ANM în România! Vremea rea face ravagii în următoarele zile! Informare meteorologică de ploi şi vijeli

UPDATE: Prognoza meteo București

Conform prognozei meteorologice  pentru intervalul 31.05.2020 Ora 10:00 – 03.06.2020 Ora 23:00, pe parcursul zilei de duminică, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, astfel încât temperatura maximă se va situa în jurul a 24 de grade.

”Cerul va fi variabil, iar vântul se va intensifica treptat după orele prânzului, când la rafală se vor înregistra viteze în general de 45…50 km/h. Din după-amiaza zilei de luni (01 iunie) instabilitatea atmosferică se va accentua treptat si se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină şi vijelii”, precizează meteorologii.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi, în medie, 10…15 l/mp şi izolat 20…25 l/mp.

Vremea se va răci treptat, astfel încât temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 şi 21 de grade, iar minimele între 8 şi 11 grade.

Avertismentul ANM pentru 2020

Estimările meteorologilor spun că anul curent va fi unul de foc potrivit tendinței de creștere a temperaturilor. Primele luni din 2020 au fost cele mai călduroase din ultimii 141 de ani, la nivel mondial, de când se fac astfel de măsurători, iar România se alătură acestei tendințe. Din ianuarie până în prezent au fost abateri termice pozitive de până la 3,9 grade Celsius în țara noastră, a explicat  directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu la Digi24.

„Și în România primele patru luni au fost cele mai călduroase, vorbim de o lună ianuarie cu abatere termică pozitivă 1,4 grade Celsius, februarie, 2,3, martie 3,9 grade Celsius și aprilie 0,1 grade Celsius”.

De abia luna mai, în țara noastră a fost mai răcoroasă: „Vom încheia luna mai ca fiind o lună mai rece comparativ cu ce ar fi normal pentru această perioadă”,  a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu. Potrivit estimărilor specialiștilor există mari șanse ca vara anului 2020 să fie una dintre cele mai călduroase din isoria măsurătorilor termice.