UPDATE. COD GALBEN DE NINSORI

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare nowcasting Cod galben de ninsori şi viscol, valabilă în mai multe zone din judeţul Buzău.

Potrivit meteorologilor, până la ora 13:00, în zona montană a judeţului avertizat, precum şi în localităţile Pătârlagele, Lopătari, Chiojdu, Pănătău, Mânzăleşti, Bisoca, Cătina, Brăeşti, Colţi, Bozioru, Odăile şi Chiliile, va ninge şi vântul va sufla cu rafale de 60 – 80 km/h, trecător cu 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Știre inițială

Este alertă de la ANM care anunță ninsori și intensificări ale vântului. Sunt vizate Muntenia, Dobrogea, Moldova și zonele de la munte. În paralel, a fost emisă o avertizare Cod galben de viscol pentru București și opt județe.

Informarea ANM va fi valabilă în perioada marți ora 18:00 – joi ora 10:00. Vizează Muntenia, Dobrogea și local în Moldova, precum și zona de munte.

În regiunile estice și sud-estice vântul se va intensifica treptat și local vor fi rafale în general de 50…60 km/h.

În Carpații Meridionali și de Curbură rafalele vor atinge în general 55… 65 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m se vor depăși 75…85 km/h, ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată.

Alertă meteo ANM. Iarna face ravagii în România. Se circulă infernal în aceste zone

Atenționarea Cod galben, valabilă de marți, ora 23:00 până miercuri la ora 23:00, anunță ninsori însemnate cantitativ în jumătatea de sud-est și viscolite în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei.

Local în jumătatea de sud-est a țării vor fi intervale cu ninsori însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă neuniform și consistent. În Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei vântul va avea rafale în general de 55…70 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea semnificativă a vizibilității.

Alerta meteo vizează Capitala și județele Galați, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Călărași, Giurgiu și Teleorman.

Circulația e restricționată din cauza viscolului

Circulaţia autovehiculelor grele este restricţionată miercuri dimineaţă din cauza viscolului pe drumuri din judeţele Constanţa şi Tulcea. Ninge pe majoritatea drumurilor din sud şi sud-estul ţării. Pe autostrada A2 este viscol. Pe de altă parte, 27 de trenuri nu vor circula astăzi, din cauza condițiilor meteo anunțate de ANM.

În județele Constanța și Tulcea, din cauza viscolului și vizibilității reduse, este restricționată circulația autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone pe DN 22 între localitățile Lumina și Mihai Viteazu, DN 3 Cobadin – Ostrov și pe DN 22A Hârșova – Topolog, DN22D Macin – Babadag.

Situația pe principalele artere rutiere

– Autostrada A1 București – Pitești – ninge ușor, carosabil umed, la negru

– Autostrada A2 București – Constanța – condiții de ninsoare ușoară, fără depuneri pe carosabil, 0° (km 10 – 143), precipitații ușor mai intense, ninsoare cu rafale de vânt, carosabil pațial acoperit de zăpadă, 0° (km 143 – 193), precipitații sub formă de ploaie, carosabil umed, 0° (km 193 – 212 și Autostrada A4 Ovidiu-Agigea)

– Autostrada A3 București – Ploiești: lapoviță pe tot tronsonul, carosabil acoperit parțial cu zăpadă, -1°,

– Ninge pe majoritatea arterelor rutiere din județele aflate în partea de S și S-E a țării, circulația desfășurându-se în condiții de iarnă. Nu sunt mașini sau persoane blocate în zăpadă.

Din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră.

Totodată, CFR călători a anunțat suspendarea mai multor curse care circulă în sud-estul țării. Cele mai multe dintre trenurile suspendate fac legătura între București și Buzău. Sunt afectate și cele dintre Constanța și Mangalia. Una dintre cursele care face legătura între Constanța și Tulcea este suspendată miercuri și joi.