România continuă să fie sub atenţionare de vânt puternic!

Miercuri dimineaţa, specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de vânt puternic valabile în următoarele ore.

Atenţionările vizează 11 judeţe din diferite regiuni ale ţării.

Vânt cu viteze la rafală de peste 100 km/h sau chiar 120 km/h în zonele de munte

Între orele 8:00 şi 14:00, în localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55 – 65 km/h, transmit meteorologii ANM.

Până la ora 9:00, în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj şi Vâlcea, la peste 1.800 de metri altitudine, vântul va avea intensificări la rafale de peste 90 – 100 km/h. Tot până la aceeaşi oră în zona de munte a judeţelor Argeş, Prahova şi Dâmboviţa se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu rafale de 110 – 120 km/h.

Miercuri dimineaţa, în mai multe localităţi din judeţul Buzău vântul va avea viteze de peste 90 – 100 km/h, mai transmit meteorologii.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Intervenţii de urgenţă ale DSU în Capitală şi în 14 judeţe în ultimele 24 de ore

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, vântul puternic şi ploile au afectat Capitala şi 25 de localităţi din 14 judeţe, transmit reprezentanţii DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă).

S-a intervenit în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bihor, Brăila, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Satu Mare, Teleorman şi Timiş pentru evacuarea apei din 21 curţi, 10 beciuri, de pe două străzi, precum şi pentru degajarea a 197 copaci de pe carosabil şi 47 elemente de construcţie, fiind avariate 74 de autoturisme.

În localitatea Cociuba Mică din judeţul Bihor, preventiv, au fost evacuate/autoevacuate la rude 30 de persoane. În prezent, 24 dintre persoane s-au întors la locuinţe, iar şase au rămas la rude.

Chiar miercuri dimineaţă, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, sunt intervenţii în desfăşurare în judeţul Bihor pentru consolidarea digurilor de apărare pe unele cursuri de apă, mai precizează DSU.

43 de autoturisme avariate în Bucureşti din cauza vântului puternic

În Capitală s-a intervenit pentru înlăturarea a 43 elemente de construcţie aflate în pericol de cădere şi pentru degajarea a 159 copaci de pe carosabil, a cinci stâlpi de electricitate/telefonie, fiind avariate 43 de autoturisme.

Traficul feroviar a fost temporar blocat pe magistrala CFR 300 Bucureşti – Braşov pe raza localităţii Floreşti din cauza unui copac căzut peste calea ferată.

Traficul rutier este blocat pe un drum naţional (DN76/BH) şi un drum comunal (DC 97/BH). De asemenea, a fost temporar afectat traficul pe un drum naţional (DN7/HD) şi trei drumuri judeţene (DJ 763, DJ 768B/BH şi DJ 675/GJ).

Au fost trimise şase mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, în contextul avertizărilor hidrometeorologice emise la nivelul a cinci judeţe – Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

Sursa foto: Dreamstime