Este Cod roşu în judeţul Ilfov! Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis o avertizare meteo nowcasting de Cod roşu pentru mai multe localităţi din apropierea Capitalei.

Cod roşu de ploi torențiale, vânt și grindină în mai multe zone din Ilfov

Oamenii care locuiesc în Periș, Balotești, Snagov, Ciolpani, Tunari și Corbeanca au primit şi mesaje de avertizare asupra situaţiei cu potenţial mare de risc, prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Meteorologii atrag atenţia că în aceste zone sunt așteptate ploi torențiale, vânt și grindină.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. Avertizarea este valabilă până luni la ora 18:30.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Locuitorii din Ilfov au filmat un început de tornadă

Mai mult, locuitorii din judeţul Ilfov au tras deja o spaimă teribilă, după ce în Baloteşti şi Buftea s-a înregistrat un început de tornadă, transmite Digi24.

Imaginile filmate luni de către ilfoveni sunt cu adevărat spectaculoase.

Pericol mare de inundaţii în mai multe judeţe din ţară

Tot luni, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare hidrologică valabilă până marţi seara în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someş, Mureş, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Călmăţui, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Conform prognozei oferite de INHGA, în intervalul 21 iunie, ora 12:00 – 22 iunie, ora 24:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare.

Avertizarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Covasna, Bacău, Vrancea, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Galaţi.

Sursa foto: Dreamstime