Iarna a lovit brusc România şi a adus zăpadă, lapoviţă şi temperatori de minus 7 grade Celsius în termometre. Primul episod de vreme rea a adus şi o serie de incidente, cauzate de vântul puternic.

Astfel, în Bucureşti, vântul a desprins o parte din schela montată în faţa unei clădiri istorice, aflate în reabilitare pe strada Brezoianu. Din cauza rafalelor puternice de vânt ce depăşeau 50 km/h, mai multe plăci metalice şi ţevi s-au prăbuşit în stradă, avariind mai multe maşini. Echipele de urgenţă au intervenit rapid la faţa locului, însă, din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Sursă foto: ISU Bucureşti Ilfov

La Constanţa, vijelia a rupt un copac, iar acesta a căzut peste o maşină parcată, în care se afla un copil de doi ani. Acesta, precum şi părinţii lui, care se pregăteau să urce în maşină, au scăpat cu toţii nevătămaţi, potrivit stirileprotv.ro.

La Rânca, în judeţul Gorj, temperaturile din termometre sunt deja negative, iar pe porţiunea din Transalpina care ajunge la staţiune se circulă foarte greu. Joi noapte a viscolit puternic, iar vineri, unii şoferi au rămas blocaţi în zăpadă, cu toate că aveau echipate maşinile cu anvelope de iarnă.

Este zăpadă şi în Munţii Buzăului, la staţia meteo Bisoca, dar şi în nordul judeţului Vâlcea, la Obârşia Lotrului. La altitudine mai mare, la Vidra, zăpada măsoară deja 5 cm, iar vremea este foarte rece, cu vânt, lapoviţă şi ninsoare. Cel mai frig a fost vineri în judeţul Covasna, unde s-au înregistrat minus 7 grade Celsius, iar la Bâlea Lac stratul de zăpadă a atins 16 cm. Local este anunţat şi viscol în Oltenia, Muntenia sau dealurile Moldovei, acolo unde se înregistrează temperaturi negative.

La malul mării, scăderea bruscă a temperaturii până la 3 grade Celsius a dus la formarea unui fenomen de condens la suprafaţa apei, mai caldă decât aerul, apoi o ceaţă purtată de vântul puternic. Toate porturile au fost închise de autorităţi, din cauza rafalelor de vânt care depăşesc 70 km/h şi au produs valuri de aproape 3 metri, care au lovit cu putere în diguri.