Ucraina solicită convocarea urgentă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza „șantajului nuclear” al Rusiei

Duminică, 26 martie 2023, Ucraina a solicitat convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze „şantajul nuclear”.

Ucraina aşteaptă din partea Marii Britanii, Chinei, Statelor Unite şi Franţei acţiuni eficace pentru a contracara şantajul nuclear al Kremlinului. Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU să fie convocată imediat în acest scop”, a transmis, duminică, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina într-un comunicat de presă.

La rândul său, NATO a denunţat „retorica nucleară periculoasă şi iresponsabilă” a Rusiei.

NATO rămâne vigilentă şi monitorizăm îndeaproape situaţia. Nu am observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne-o ajustăm pe a noastră. Rusia şi-a încălcat sistematic angajamentele asupra controlului armamentelor, cel mai recent suspendându-şi participarea la Tratatul Noul START”, a declarat, duminică, Oana Lungescu, un purtător de cuvânt al NATO, citată fiind de agenția de presă Reuters.

Rusia va staţiona arme nucleare tactice în Belarus

Sâmbătă, 25 martie 2023, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au convenit ca Rusia să staționeze arme nucleare tactice în Belarus, fără încălcarea Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), amintind că Statele Unite ale Americii au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor state europene.

„Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus. Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare. Rusia va finaliza până la 1 iulie construcţia unui siloz pentru arme nucleare tactice în Belarus.

Rusia nu va transfera în fapt controlul acestor arme Minskului. Rusia are staţionate deja în Belarus zece avioane capabile să poarte arme nucleare tactice. Începând din 3 aprilie, vom începe să antrenăm echipaje. Şi la 1 iulie vom termina construcţia unui siloz special pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a declarat președintele Rusiei, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Despre Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT)

Neproliferarea armelor nucleare constituie una dintre dimensiunile esențiale ale păcii și securității internaționale. Eforturile comunității internaționale în această direcție începând cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial au culminat cu semnarea la 1 iulie 1968 a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), intrat în vigoare la 5 martie 1970. Tratatul a fost semnat si ratificat de 191 de state-părți.

Tratatul recunoaște cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franța și China – ca state posesoare de arme nucleare. RPDC a fost stat-parte la NPT în perioada 1985-2003.

Inițial, s-a stabilit ca durata tratatului să fie de 25 de ani de la intrarea în vigoare. La Conferința de examinare a aplicării prevederilor Tratatului din 1995, acesta a fost prelungit pe durată nelimitată. Conferințele de examinare se desfășoară periodic, la fiecare 5 ani, facilitate de trei sesiuni ale unui Comitet pregătitor (PrepCom). Cea mai recentă Conferință de examinare trebuia să se desfășoare la New York în anul 2020, dar a fost amânată pe fondul restricțiilor impuse în contextul pandemiei provocată de coronavirus.

Tratatul se bazează pe trei dimensiuni majore, denumite uzual „piloni”: realizarea obiectivului dezarmării nucleare, prevenirea proliferării armelor și tehnologiilor nucleare, promovarea cooperării în domeniul utilizării pașnice a energiei nucleare.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe din România, principalele prevederi ale acestui tratat sunt:

statele posesoare de arme nucleare se angajează să nu transfere arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare și să nu sprijine, încurajeze sau determine orice stat neposesor de arme nucleare să le producă sau să le obțină pe orice altă cale;

statele neposesoare de arme nucleare se angajează să nu accepte din partea nimănui transmiterea de arme nucleare sau controlul asupra unor asemenea arme, să nu producă și nici să dobândească, nici un fel, sau să primească vreun ajutor pentru fabricarea armei nucleare sau a altor dispozitive explozive nucleare;

statele neposesoare de arme nucleare încheie cu AIEA acorduri de garanții (verificare), care se aplică „surselor sau materialelor speciale fisionabile” produse, prelucrate sau utilizate pe teritoriul acestora;

toate statele-părți se angajează să faciliteze și să participe la schimbul de echipamente, materiale și informații științifice și tehnice pentru utilizarea pașnică a energiei nucleare, să participe cu bună credință la negocieri asupra stabilirii de măsuri eficiente pentru încetarea cursei înarmărilor și pentru dezarmare nucleară, precum și pentru instituirea unui tratat de dezarmare generală și completă, sub control internațional strict și eficient.