Premierul Denis Şmigal a anunțat că Guvernul Ucrainei va aplica măsuri mai stricte de limitare a răspândirii coronavirusului, cum ar fi interzicerea circulaţiei în weekend, notează Reuters. El a mai precizat că măsura va fi adoptată în şedinţa de miercuri a cabinetului de la Kiev, informează agerpres.

‘După consultarea cu mediul de afaceri şi cu experţi, guvernul a optat pentru un model de măsuri de carantină care va asigura funcţionarea economiei şi va evita suprasolicitarea sistemului medical’, informează un comunicat al executivului ucrainean.

În ceea ce privește bilanţul zilnic al epidemiei, acesta a rămas ridicat din octombrie, iar din acest motiv în Ucraina s-au introdus restricţii care vor rămâne în vigoare până la sfârşitul anului.

La nivel naţional, s-au confirmat în total 489.808 cazuri de infectare cu coronavirus, din care 221.459 au fost urmate de recuperarea pacienţilor, iar 8947 au dus la decese.

Se cer restricții

În urmă cu o săptămână, Ministerul Sănătății de la Kiev propunea Guvernului Ucrainei înăsprirea măsurilor de carantină pe teritoriul țării, fiind vorba, în mod special, despre noi restricții pentru unitățile de alimentație publică și spațiile de divertisment din centrele comerciale, anunța epidemiologul șef al Ucrainei, Viktor Liașko.

Anunțul a fost făcut după ce autoritățile sanitare ucrainene au raportat aproape 10.000 de cazuri noi de coronavirus depistate în ultimele 24 de ore, un record de la începutul pandemiei. Epidemiologul a explicat că propunerea Ministerului Sănătății este ca în centrele comerciale să rămână deschise doar magazinele, astfel încât oamenii să poată face cumpărături, iar economia națională să nu fie afectată. De asemenea, guvernului i se va solicita să interzică toate evenimentele culturale cu mulți participanți și să restricționeze activitățile sălilor de sport și ale piscinelor.

În același timp, Ministerul Sănătății de la Kiev urma să mai recomande introducerea unui interval orar pentru deservirea persoanelor în vârstă – de la 10:00 la 12:00. Liașko a precizat că aceasta este doar o recomandare și că persoanelor vârstnice nu li se va interzice să meargă la cumpărături în alte perioade ale zilei. „Boala COVID-19 are forme mult mai grave în cazul persoanelor care au peste 60 de ani” – a explicat epidemiologul șef ucrainean.