„O altă etapă semnificativă pentru piața gazelor naturale este începutul reexportului de gaz care anterior era importat în Ucraina din UE. Anterior, exista doar tranzit și import”, a declarat Serhiy Makogon, șeful operatorului sistemului de transport al gazelor, pe Facebook.

„Previziunile noastre s-au împlinit, așa că Ucraina a început un reexport complet de gaz către UE”, a spus Andriy Kobolev, CEO al Naftogaz.

Potrivit lui Makogon, operatorul de sisteme de transport al gazelor a câștigat deja aproximativ 500 de milioane de UAH din furnizarea serviciului de shorthaul, care a devenit o sursă complet nouă de venit pentru companie.

Kobolev a mai spus că, datorită condițiilor atractive pentru stocarea gazului, instalațiile de depozitare subterane din Ucraina (UGS), operate de Naftogaz, filială a Ukrtransgaz, sunt pline cu 90%, ceea ce reprezintă o cifră record în ultimii zece ani: acum comercianții străini dețin 10 miliarde de metri cubi metri de gaz de la 28,3 miliarde de metri cubi.

Operatorul sistemului de transport al gazelor a declarat într-un comunicat de presă că în peste zece luni din 2020 volumul transportului de gaz la intrarea în Ucraina în modul shorthaul din Slovacia s-a ridicat la 4,1 miliarde de metri cubi, în timp ce 1,5 miliarde de metri cubi au fost din Ungaria și 500 de milioane de metri cubi din Polonia.

În octombrie, volumul transportului la intrare a scăzut la 16,6 milioane de metri cubi (toate din Polonia), cu 1,17 miliarde de metri cubi în septembrie și 2,01 miliarde de metri cubi în august.

De la lansarea serviciului, aproximativ 24 de clienți nerezidenți și cinci companii ucrainene au folosit serviciul shorthaul.

Operatorul a spus că aproape toate volumele shorthaul au fost livrate de comercianți către instalațiile subterane de stocare a gazului pentru depozitare în modul „depozit vamal” și, de la începutul anului, operatorul a trimis 10,1 miliarde de metri cubi de gaz către operatorul UGS Ukrtransgaz pentru depozitare într-un „depozit vamal”.

Potrivit comunicatului, producția de gaze din Ucraina în modul shorthaul în acest timp s-a ridicat la 17,1 milioane de metri cubi, și anume, aproximativ 2.000 de metri cubi în Slovacia, aproximativ 13.7 milioane de metri cubi în Ungaria și 3.4 milioane de metri cubi în Polonia, transmite Interfax.