Serghei Lavrov, efectuează marţi o vizită de lucru la Budapesta, la invitaţia ministrului ungar de externe, Péter Szijjártó. În opinia lui Serghei Lavrov, relaţiile între cele două ţări „au la bază pragmatismul sănătos, respectarea intereselor reciproce şi concentrarea pe activitatea de creaţie din partea ambelor părţi”.

Anunțul Rusiei cu privire la Ungaria

Referitor la sancţiunile împotriva Rusiei introduse de Uniunea Europeană în 2014, care au afectat şi schimburile comerciale ruso-ungare, ministrul rus de externe a întărit faptul că Rusia este dispusă să dezvolte relaţiile comerciale şi economice cu Ungaria în aceeaşi măsură în care vor fi dispuşi şi partenerii ungari.

„În afară de reînnoirea relaţiilor comerciale reciproce, rămâne posibilitatea reluării investiţiilor, precum şi a colaborării în domeniile tehnico-ştiinţifice şi industriale” – a adăugat ministrul rus de externe.

Cooperare între cele două țări

Serghei Lavrov a evidenţiat cooperarea de succes între cele două ţări în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, amintind că Ungaria a fost prima şi este deocamdată singura ţară membră a UE care a autorizat vaccinul Sputnik V şi a cumpărat o cantitate semnificativă din acesta.

Oficialul rus a adăugat: se analizează posibilitatea produceri acestui vaccin în Ungaria. Ministrul rus de externe a mai vorbit şi despre faptul că sunt nefondate acele afirmaţii, potrivit cărora gazoductul Nord Stream 2 va creşte dependenţa Europei de livrările de gaze naturale din Rusia.

În opinia lui Serghei Lavrov, este mai corect să vorbim despre o dependenţă reciprocă, deoarece şi Rusia este interesată ca europenii să îi cumpere produsele, în acest caz fiind vorba despre gaze naturale.

„Din punct de vedere strategic, Nord Stream 2 va întării pentru mai multe decenii securitatea energetică a Europei” – a declarat ministrul rus de externe.

La o întrebare adresată de Magyar Nemzet, Serghei Lavrov a anunţat: cu toate că atât partea rusă, cât şi partea ungară sunt dispuse să continue întâlnirile personale la nivel înalt, din cauza riscurilor legate de pandemia de coronavirus, dialogul direct între preşedintele Vladimir Putin şi premierul Viktor Orbán va fi reluat după stabilizarea situaţiei sanitare.

Sursă foto: Dreamstime