Ce spune Erdogan

‘Anunţ aici că de astăzi (miercuri) vom ataca forţele regimului peste tot, fără a ţine cont de graniţele Idlib şi de acordul de la Soci, în cazul în care soldaţii noştri din posturile de observare sau din alte locuri sunt afectaţi chiar şi în cea mai mică măsură’, a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara, citat de dpa.

‘Regimul (sirian) şi forţele ruse care îl sprijină atacă constant civili, comiţând masacre şi vărsând sânge’, a adăugat el într-o rară ieşire împotriva Moscovei, aliat-cheie al regimului de la Damasc, dar care mediază împreună cu Ankara procesul de la Astana destinat să pună capăt conflictului în Siria, notează AFP.

Turcia nu dă înapoi

Țara condusă de Erdogan este hotărâtă să alunge forţele guvernamentale siriene dincolo de posturile de observare turceşti în regiunea Idlib până la sfârşitul lunii februarie.

Paisprezece soldaţi turci au fost ucişi şi 45 răniţi de la începutul lunii februarie în atacuri ale regimului sirian în provincia Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, unde Turcia dispune de 12 posturi de observare, conform acordurilor încheiate cu Rusia, scrie Agerpres.

Bombardamentele regimului sirian s-au intensificat

Bombardamentele regimului sirian, sprijinite de Moscova, s-au intensificat în ultimele săptămâni în regiunea Idlib, permiţând Damascului să preia controlul asupra mai multor sectoare în această provincie, spre indignarea Ankarei.

“Avioanele care lovesc populaţia civilă la Idlib nu vor mai putea de acum înainte să efectueze acţiuni în linişte”, afirmase Erdogan marţi, fără să precizeze mijloacele care ar putea fi folosite în acest scop şi nici dacă avioanele ruseşti vor fi vizate.

Turcia, care sprijină grupările rebele, a trimis în ultimele zile întăriri importante şi vehicule blindate în nord-vestul Siriei pentru a le desfăşura pe noi poziţii militare.

Vladimir Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică

Pe fondul acestor ameninţări, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avut o convorbire telefonică miercuri, ocazie cu care şi-au exprimat dorinţa ‘punerii în aplicare integrală’ a acordurilor de detensionare ruso-turce în Siria, conform unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP.

În cursul acestei convorbiri telefonice, cei doi lideri ‘au subliniat importanţa implementării integrale a acordurilor ruso-turce’, a indicat Kremlinul, evocând în special zona demilitarizată creată în regiunea Idlib, unde forţele turce şi siriene se confruntă cu violenţă în ultimele zile.

Comunicatul, care precizează că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Ankarei, adaugă că cei doi şefi de stat au discutat de asemenea despre ‘diverse aspecte ale reglementării crizei siriene’.

Luna februarie a început cu stângul

Lupte sângeroase între forţele regimului sirian şi militari turci s-au declanşat de la începutul lunii februarie în provincia Idlib, unde Ankara susţine grupări rebele şi dispune de poziţii militare pe care şi le-a întărit în ultimul timp.

De partea cealaltă, Damascul îşi exprimă intenţia de a continua avansul în teren pentru a prelua controlul asupra ultimei regiuni care mai scapă controlului său, unde a lansat o ofensivă cu ajutorul raidurilor aeriene ale aliatului său rus.

Pentru a evita o escaladare şi mai mare, Ankara şi-a înmulţit contactele cu Moscova, cu care a încheiat un acord pentru o ‘zonă demilitarizată’ sub control ruso-turc în regiunea Idlib, dar care nu a fost implementat