Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora, care au avut ca temă verificarea corelatiei dintre denumire si compozitie a oțetului existent pe piață.

În acest sens, controalele s-au desfășurat cu prelevări de eșantioane de oțet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum și ca urmare a analizarii contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt, un produs obtinut dintr-o materie prima preponderenta diferita de cea declarata in denumirea produsului.

După descoperirile făcute, echipele CRPC București-Ilfov au verificat existenta la comercializare a loturilor din sortimentele de otet la care, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că sunt neconforme.

Peste 11.000 de litri de oțet, retras de pe piață

În acest sens, a fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oțet. Totodată, inspectorii au mai aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei și au dispusîncetarea imediată a acestor practici înșelătoare față de consumatori 

S-a dispus totodată și măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de același tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziție de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse, și continuă acțiunile de verificare pe tema acestui produs. 

Amintim faptul că în cursul săptămânii trecute, Auchan România atrăgea atenția consumatorilor să nu consume produsele achiziționate în data de 6 octombrie 2021, produse care s-au comercializat în cele 34 de magazine din reţeaua sa, potrivit unei informări ANSVSA.

Era vorba despre produsele de panificație Bagheta French 300 grame și Demi Bagheta French 110 grame, care conţin în compoziția lor drojdie, iar un ingredient al drojdiei a fost contaminat cu oxid de etilenă.

În acest context, consumatorii sunt invitaţi să returneze produsele, însoțite de bonul fiscal pentru a primi contravaloarea acestora, la magazinul de unde le-au cumpărat. Consumatorii care au cumpărat unul din cele două produse sau ambele produse pot face acest lucru până la data de 11 octombrie 2021.