Românii pot primi bani pentru ambalajele din sticlă, plastic sau metal!

Guvernul a adoptat Sistemul Garanție-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Unde pot preda românii aceste ambalaje?

Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Hotărârea de Guvern care reglementează Sistemul Garanție-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR).

“Data de pornire a acestui sistem este 1 octombrie 2022. Sper să reuşească producătorii, comercianţii şi statul român să se încadreze în termen.

Trebuie să se organizeze punctele de colectare, de returnare, trebuie să se înregistreze în sistem şi să asigure posibilitatea predării ambalajelor contra acelei garanţii de 0,5 lei”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos, după şedinţa de Guvern de luni.

Ministerul Mediului explică că noul sistem presupune o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărată de pe piaţă. Banii vor putea fi apoi recuperaţi de către persoanele care returnează ambalajele folosite (golite) în orice magazin din România.

Sistemul va trebui implementat în orice magazin, de la cele mici şi până la supermarketuri. Vor fi asigurate puncte de returnare a ambalajelor de către aceste magazine. În special în mediul rural, în zonele cu unităţi de vânzare mici (cu suprafaţă mai mică de 200 de metri pătraţi), aceste puncte de returnare vor putea fi realizate împreună cu autorităţile locale.

Prevederile sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, scrie realitatea.net.

Cum vor intra românii în posesia banilor pentru ambalajele returnate?

Persoanele care returnează ambalajele mai sus menţionate vor primi câte 50 bani pentru fiecare sticlă sau doză. Rambursarea garanției se va face în numerar, plată pe card sau prin vouchere care vor putea fi valorificate în unitățile comerciale.

Producătorii vor plăti un tarif de administrare, iar contra sumei respective, SGR va asigura recuperarea din piaţă a ambalajelor.

În cazul în care ambalajele sunt preluate manual, valoarea garanției este returnată consumatorului final în numerar.

În cazul în care ambalajele sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanției este returnată consumatorului final sub formă de voucher. Consumatorul final, în cadrul aceluiaşi comerciant care operează echipamentul automat de preluare, poate preschimba acel voucher în numerar sau îl poate utiliza la efectuarea cumpărăturilor.

Important! În cazul în care consumatorul final solicită restituirea garanției în numerar, comerciantul este obligat să restituie garanția în această formă.