Alertă alimentară. Un anumit tip de îngheţată a fost retrasă de urgență de pe raft. Aceasta este contaminată cu oxid de etilenă. Alimentul a fost vândut într-un lanț de magazine din România. Cei de ANSVSA au anunțat că, ca urmare a notificării primite din partea producătorului, un lanț de magazine a început retragerea de la vânzare și rechemarea de la clienți a îngheţatei cu ciocolată de 900 ml bio.

„Motivul rechemării: prezenta oxid de etilenă în aditivul utilizat în fabricarea produselor – guma de carruba”, se arată în comunicat.

Persoanele care au cumpărat din loturile contaminate sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Nu este pentru prima dată când înghețata este retrasă de pe piață. Un alt sortiment de îngheţată a fost retras de pe piaţă în vară.. Vorbim de îngheţata Toblerone cu ciocolată şi miere în care s-a descoperit un nivel de oxid de etilenă ridicat, un pesticid cancerigen interzis în Uniunea Europeană.

Retragerea a fost declanşată chiar de lanţul de magazine Mega Image care solicită clienţilor să nu consume produsele din aceste loturi şi să le returneze sau să le distrugă. Totodată, mai multe loturi de îngheţată Milka, Kit Kat şi Froneri au fost retrase de la vânzare din magazinele Carrefour şi Auchan.

Mega Image le-a solicitat clienților să nu consume produsele cu loturile sus menționate și să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare din care s-a achiziționat produsul, cu bonul fiscal, până la data de 24.08.2021.

Mihai Ponea, director general în Siguranța Alimentelor ANSVSA, a declarat, la Antena 3, că unele supermarketuri nu înțeleg pericolul la care îi expun pe consumatori și au fost aplicate și amenzi, în anumite cazuri, celor care nu au retras produsele cu probleme.