Guvernul a adoptat hotărârea care permite returnarea ambalajelor reutilizabile. Se aplică de la 1 octombrie 2022

După ședința de Guvern de luni, ministrul Mediului, Barna Tánczos, informează că hotărârea prin care ambalajele reutilizabile vor fi returnate contra sumei de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj a fost adoptată. Ministrul Tánczos spune că ambalajele reutilizabile vor putea fi depuse în orice punct, indiferent de unde a fost cumpărat produsul.

„Am adoptat o Hotărâre privind returnarea ambalajelor reutilizabile, acel sistem de garantie de returnare. Este o obligaţie a producătorilor care, prin acest sistem, îndeplinesc responsabilitatea pentru preluarea şi transportul ambalajelor. Fiecare producător are obligaţia de a se înregistra în sistem.

Prin realizarea obligaţiilor legale şi în primul an trebuie să avem o rată de recuperare a acestor ambalaje de 65 la sută la sticlă, 65% la plastic şi 65% din metal, urmând ca în anul 3 să avem până la 95%.

Data de pornire a acestui sistem este 1 octombrie 2022. Sper să reuşească producătorii, comercianţii şi statul român să se încadreze în termen. Trebuie să se organizeze punctele de colectare, de returnare, trebuie să se înregistreze în sistem şi să asigure posibilitatea predării ambalajelor contra acelei garanţii de 0,5 lei”, a anunţat Barna Tánczos, la finalul şedinţei de Guvern.

Comercianţii vor trebui să asigure puncte de returnare a ambalajelor din octombrie 2022

Ministrul Mediului anunță că Unitățile Adminsitrativ Teritoriale (UAT) se vor putea implica și ele. Barna Tánczos anunță că Unitățile Administrativ Teritoriale vor putea constitui puncte.

„UAT primesc şi ele un rol, în parteneriat cu comercianţii care au structuri de  comercializare sub 300 metri pătraţi, pot realiza împreună aceste puncte sau pot constitui aceste puncte de returnare astfel încât în mediul rural, în primul rând, aceste puncte să fie realizate împreună cu autoritatea publică locală. Rambursarea garantiei se va face prin cash respectiv transfer electronic. Producătorii vor plăti un tarif de administrare. Tariful de gestionare va fi plătit de comercianţi. Indiferent de unde ai cumpărat produsul, poţi returna ambalajul oriunde”, a precizat ministrul Mediului.

Rambursarea garanţiei se va face în numerar, plată pe card sau prin vouchere care vor putea fi valorificate în unităţile comerciale. Producătorii vor plăti un tarif de administrare, iar contra sumei respective, SGR va asigura recuperarea din piaţă a ambalajelor.