Alertă alimentară în România. Supermarketurile Cora retrag mai multe loturi de înghețată La Strada, în contextul în care s-a descoperit că au fost depășite limitele legale a oxidului de etilenă.

Mai exact, este vorba despre mai multe loturi ale înghețatei sorbet căpșune 12X120ML și cea în varianta de 500ML. În acest context, compania Macromex, in calitate de proprietar al mărcii de înghețată La Strada, produsă în Franța, a fost informată de către unul din furnizorii săi cu privire la o problemă a stabilizatorilor de plante.

Sursa citată precizează însă că stabilizatorii au fost folosiți în canități extrem de mici, acest lucru nereprezentând un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

”Stabilizatorii pe bază de plante, folosiți în producerea înghețatei La Strada, sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele finite, astfel încât considerăm că nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor”, a transmis Macromex într-un comunicat.

În ceea ce privește înghețatele retrase, sursa citată mai precizează că rechemarea se aplică doar în cazul următoarelor loturi de produse:

Mai multe înghețate au fost retrase de pe piață

Amintim faptul că, la rândul ei ANSVSA a lansat un apel către distribuitorii și comercianții de înghețată să retragă de pe piaţă toate sortimente de înghețată din loturile în care a fost depistată prezența oxidului de etilenă peste limitele legale admise, iar cei care le-au cumpărat deja au fost nevoiți să le returneze.

„Operatorii economici care au comercializat către consumatorul final înghețată din loturile pentru care s-a stabilit măsura de Retragere/Rechemare au obligația să afișeze la loc vizibil în magazin anunțul de rechemare, care să cuprindă toate datele de identificare ale produsului (poza, nr. lot, termenul de valabilitate)”, scrie ANSVSA pe pagina sa de socializare.

Totodată pe lângă problemele pe care Cora le întâmpină acum, rețeaua comercială Mega Image s-a confruntat și ea cu o situație similară, anunțând că retrage mai multe loturi de înghețată Milka și KitKat, din cauza utilizării peste limitele legale a oxidului de etilenă.

Este vorba despre Milka, înghețată ministick, loturile MI1135 și MI1136 cu termenul de valabilitate 31.05.2023 și KitKat înghețată pe băț, lotul PL1048, cu termen de valabilitate 28.02.2023.