Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunță retragerea din magazine a unui lot de sos de maioneză. Potrivit inspectorilor sanitari, acesta a fost retras din cauza prezenţei oxidului de etilenă într-unul dintre ingrediene.

Anunțul a fost confirmat și de producător, mai exact de firma European Foods, care precizează că motivul rechemării de pe piaţă a lotului ”este legat de prezenţa oxidului de etilenă într-unul din ingredientele (guma xantan) utilizate la fabricarea acestui produs”.

ANSVSA menționează că producătorul nu vede niciun risc pentru sănătatea oamenilor, deci aceștia îl pot consuma în continuare fără niciun fel de problemă. Totodată, persoanele care l-au cumpărat și nu doresc să îl consume îl pot returna în magazine, primindu-și banii înapoi, pe baza bonului fiscal.

Sursa citată mai precizează că produsul a fost retras din respect pentru consumatori și nu neapărat că ar repreznta un pericol atât de mare.

”Producătorul consideră că nu există nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, dar din respect pentru aceştia, a decis rechemarea acestui lot de produs pentru a elimina orice fel de suspiciune. Celelalte loturi ale acestui produs pot fi consumate fără probleme Persoanele care au achiziţionat aceste produse şi doresc rambursarea acestora au posibilitatea să le returneze la magazinul de unde le-au cumpărat şi pe baza bonului fiscal până la data de 15.11.2021”, indică un anunţ postat pe site-ul ANSVSA.

Unde a fost comercializat produsul

Este vorba despre lotul 1450 Regal sos cu maioneza 420g, care expiră 23.03.2022 si 24.03.2022. În ceea ce privește magazinele vizate, sosul de maioneză a fost distribuit în magazine Selgros, Metro şi Cora din mai multe oraşe ale țării.

Amintim faptul că o situație similară s-a produs în cursul săptămânii trecute. ANSVSA anunța atunci retragerea de pe piață a mai multor produse din magzinele Auchan.

Potrivit sursei citate, este vorba despre produsele de panificație Bagheta French 300 grame și Demi Bagheta French 110 grame, care conţin în compoziția lor drojdie, iar un ingredient al drojdiei a fost contaminat cu oxid de etilenă.

În acest context, consumatorii au fost invitaţi să returneze produsele, însoțite de bonul fiscal pentru a primi contravaloarea acestora, la magazinul de unde le-au cumpărat. Consumatorii care au cumpărat unul din cele două produse sau ambele produse pot face acest lucru până la data de 11 octombrie 2021.

Asociația Pro Consumatori (APC) s-a rătat îngrijorată de această situație. ”Ne arătăm îngrijorarea în legătură cu momentul în care s-a transmis alerta pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în data de 8 octombrie 2021, la 2 zile de la momentul comercializării, referitoare la rechemarea a două produse de panificație proaspete realizate în spațiile a 34 de magazine din rețeaua Auchan”, preciza sursa citată.