Banca Centrala Europeana a dat ca termen sfârșitul anului 2018, invocând faptul că era ținta principală a falsificatorilor de monedă. Bancă Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va opri emiterea bancnotei de 500 de euro incă de anul trecut.

Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate în circulație în 2017 erau păstrate în bancnote de 500 de euro. Mai exact, erau în circulație 600.000 de astfel de bancnote. Sunt poreclite Bin Laden, pentru că sunt rare și puțină lume le-a avut în portofel.

Era una dintre cele mai utilizate bancnote în tranzacțiile din Europa. Bancnotele și monedele euro circulă începând din anul 2002, iar în 2013 Banca Centrală Europeană a demarat tipărirea celei de-a doua serii de bancnote euro, începând cu cea de 5 euro. Au urmat noi bancnote de 10 și 20 de euro, iar acestea reprezintă 28% din valoarea cumulată a banilor euro, adică 300 de miliarde.

Însă chiar şi în conformitate cu planul aflat în discuţie, bancnotele de 500 de euro vor rămâne în circulaţie timp de mai mulţi ani, putând fi utilizate în continuare la plată şi de asemenea vor putea fi răscumpărate la ghişeele băncilor centrale după ce nu vor mai fi tipărite.

Sursa: libertatea