Alegeri Republica Moldova. Prezenţa la urne a fost de 41,4%

Duminică, 5 noiembrie, au avut loc alegeri locale în ţara vecină.

Prezenţa la urne a fost una scăzută, cu foarte puţin mai mică faţă de scrutinul din 2019. Atunci s-a înregistrat o prezenţă de 41,68%.

Datele centralizate duminică noapte de CEC (Comisia Electorală Centrală) indică o prezenţă de 41,4%. 1.147.394 de cetăţeni moldoveni au venit la urne, dintr-un total de 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale.

E important de menţionat că alegerile nu s-au ţinut şi în republica separatistă Transnistria.

Prezenţa la vot în Chişinău a fost ieri mai mică decât media naţională. S-au prezentat la urne 266.947 de persoane, adică un procent de 40,95%.

Alegerile locale de duminică au vizat alegerea primarilor pentru 898 de localităţi moldovene. Candidatul care obţine 50% + 1 din voturi este declarat câştigător. Dacă nu se întruneşte o majoritate simplă, primi doi candidaţi merg în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.

Comisia Electorală Centrală arată că în mai multe orașe mari din țară alegerile au fost câștigate din primul tur

În orașul Briceni candidatul socialist Vitalii Gorodinschii este aproape de a câștiga primăria din primul tur, cu peste 80% din voturi. La fel și la Soroca, alegerile sunt câștigate, tot din primul tur de către reprezentanta PSRM, Lilia Pilipețchi.

La Sîngerei a câștigat alegerile din primul tur Arcadie Covaliov, din partea PAS, cu peste 76% din voturi. La Criuleni, Mihail Sclifos din partea PSRM a câștigat alegerile din primul tur de scrutin, cu peste 70% din voturi.

La Ungheni va avea loc turul doi de scrutin între Dionisie Ternovschi, candidatul PAS (30%) și candidatul independent Vitalie Vrabie (25%). La Strășeni, cu peste 80% din voturi, candidata independentă Valentina Casian câștigă mandatul din primul tur de scrutin. La Ialoveni, Sergiu Armașu, reprezentantul PAS, câștigă scrutinul cu peste 70% din voturi. La Anenii Noi, alegerile sunt câștigate de Alexandr Mațarin de la PSRM, cu peste 75% din voturi.

Și la Rezina, Simion Tatarov de la Partidul Schimbării este favorit să câștige alegerile după primul tur de scrutin. La Leova, Alexandru Bujoreanu de la LOC câștigă alegerile cu peste 73%. La Cahul, tot din primul tur alegerile sunt câștigate de Nicolae Dandiș, actualul primar, cu peste 70% din voturi.

Primele date parţiale. Ion Ceban ar putea fi reales la Chişinău din primul tur

ion ceban
Ion Ceban / SURSA FOTO: Facebook

UPDATE: Potrivit datelor CEC, primarul suspendat Ion Ceban, care candidează pentru încă un mandat din partea partidului pe care-l conduce – Mişcarea Alternativă Naţională (MAN), are 50.65 la sută (131.348) după prelucrarea a 302 procese verbale din totalul de 305. Candidatul partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS), Lilian Carp, are 28.20 la sută (73.126).

Duminică noapte, primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, Ion Ceban, conducea cursa electorală pentru capitala Republicii Moldova. Candidatul din partea Mişcării Alternativa Naţională ar putea câştiga chiar din primul tur, având 52,79%. Numărătoarea însă nu s-a încheiat.

Pe locul doi urma candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Lilian Carp. El avea 27,04%. Pe trei, la distanţă mare, se afla candidatul Partidului Socialist, Adrian Albu, cu 4,54%, iar pe locul al patrulea, Victor Chironda din partea Platformei Dreptate şi Adevăr, cu 3,77%.

Mai devreme faţă de aceste date, în jurul orei 23:00, preşedintele Parlamentului şi al formaţiunii PAS, Igor Grosu, spunea că se aşteaptă la un tur doi pentru Capitală.

„Cu cât este mai bună prezența, cu atât pentru noi este un semn mai bun, dar așteptăm rezultatele. (…)

Ne așteptăm la durul doi. Și în Capitală, și respectiv în localități. De aceea nu ne relaxăm, ne mobilizăm. Încă un pas, în două săptămâni dăm țării cât mai multe localități, cât mai mulți primari și consilieri proeuropeni”, a afirmat Igor Grosu la sediul PAS.

Mii de voturi pe liste suplimentare la Chişinău

Iată ce spunea şi primarul în funcţie al Chişinăului, Ion Ceban, după închiderea urnelor.

„Vreau în numele întregii echipe Mişcarea Alternativă Naţională – MAN – să vă spun un mare mulţumesc dvs şi, în primul rând, locuitorilor municipiului Chişinău. Muncipiul Chişinău a votat, este o prezenţă destul de semnificativă.

Acum pentru noi ca şi cei care am fost votaţi, probabil, cel mai important este să asigurăm securitatea votului fiecărui locuitor. Şi este exact ceea ce vom face în timpul imediat ce urmează. Vreau să vă anunţ că, la această etapă, pe lângă cifrele oficiale pe care le-am văzut în registrul Comisiei Electorale Centrale avem o cifră de aproximativ de 12 mii de voturi exprimate pe listele suplimentare.

Iar aici ne face foarte vigilenţi. Vom număra fiecare vot. (…) Aşteptările sunt exact pe potriva votului locuitorilor. Aşa cum au votat, aşa vom primi acest lucru”, declara Ion Ceban duminică seară.