Diaspora pare să decidă soarta viitorului președinte al Republicii Moldova. După ce Igor Dodon părea favorit în cursa pentru președinție, ultimele ore indică o răsturnare de situație în favoarea contracandidatei sale, Maia Sandu. Aceasta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Inițial, reprezentanta Opoziției s-a clasat pe locul al doilea la votul din țară, însă scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora.

La prima oră a dimineții de luni, Maia Sandu are peste 3 procente în fața lui Igor Dodon, în condițiile în care mai sunt de numărat voturile din 10 secții din diaspora.

După procesarea a 99,53 la sută dintre procesele-verbale (din 2.133 de secții de vot dintr-un total de 2.143), Maia Sandu conduce cu 35,93 la sută din voturi, pe locul al doilea fiind Igor Dodon cu 32,76 la sută din sufragii, în timp ce Renato Usatîi are 16,95 la sută.

În timpul nopții, diferența Maiei Sandu față de Igor Dodon s-a mărit la aproape două procente, conform datelor comunicate de Comisia Electorală Centrală. Acesrt lucru se întâmpla undeva în jur de ora 3.30 dimineața, când candidata PAS avea 35,28 la sută din voturi, în timp ce actualul președinte a obținea 33,31 la sută din sufragii. În acel moment se calculaseră 98,93 la sută din secțiile de vot. Mai erau de procesat situațiile din 23 de secții de vot, toate din diaspora, unde votul continuă în 16 dintre ele, fiind situate pe alte fuse orare, în America.

Dacă la votul din țară Igor Dodon și Maia Sandu erau la diferență de circa trei procente, după ce au început să vină și rezultatele de la secțiile de vot din diaspora – unde s-a stat la cozi și au votat în jur de 140.000 de persoane -, candidata PAS a trecut în frunte și îl depășește pe actualul președinte prorus cu mai mult de un procent.

După centralizarea rezultatelor indicate de procesele-verbale din 2.111 secții de vot din totalul celor 2.143 (însemnând 98,51 la sută din secțiile de vot), Maia Sandu avea 34,81 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon – 33,68 la sută din voturi. Pe locul al treilea se situează Renato Usatîi cu 16,98 la sută din voturi.

Diasopora a făcut legea

Diaspora a votat masiv împotriva actualului președinte al Republicii Moldova. Astfel, Igor Dodon nici măcar nu este pe locul al doilea, ci s-a clasat abia al treilea. Pe locul al doilea este Renato Usatîi, actualul primar din Bălți, un candidat controversat, populist, dar care și-a făcut campanie cu un discurs anti-Dodon. După centralizarea rezultatelor proceselor-verbale din 107 din cele 139 de secții de vot din diaspora, Maia Sandu avea 68,01 la sută din voturile diasporei, fiind urmată de Renato Usatîi, cu 18,42 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon nu avea decât 4,48 la sută din sufragii.

Trebuie menționat că alegătorii din Chișinău au optat, în marea lor majoritate cu Maia Sandu. Candidata opoziției proeuropene a câștigat categoric la Chișinău în fața lui Igor Dodon, având 45,20 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon a luat 34,17 la sută din sufragii. Pe locul al treilea s-a clasat Renato Usatîi cu 9,55 la sută din voturile alegătorilor din Capitală.

În turul al doilea de scrutin, care va avea loc la 15 noiembrie, se vor înfrunta, așadar, Maia Sandu și Igor Dodon, însă această răsturnare de situație adusă de votul din diaspora dă șanse noi candidatei opoziției prooccidentale. Scrutinul de duminică, desfășurat în plină pandemie și în condiții meteo nefavorabile, i-a descurajat pe mulți alegători să iasă din case. Ceilalți candidați proeuropeni care au participat la turul 1 și care s-au clasat pe ultimele patru locuri (Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă) adună împreună în jur de 8 procente care, în mod normal, s-ar duce către Maia Sandu.