Agonia regimului Dodon este totală, dar la întrebarea cum poate R.Moldova să iasă din acest haos este greu de răspuns. Analistul de la București, același care până mai ieri îi dădea cu susținerea regimului Plahotniuc pentru stabilitate, s-a reactivat: trebuie lăsate la o parte considerentele de moralitate în politică și e nevoie de o nouă alianță ”pro-europeană” formată din partidele lui Maia Sandu, Andrei Năstase, Andrian Candu, finul lui Plahotniuc și Ilan Șor, fugarul acuzat de furtul miliardului. Această ”soluție imorală”, sublinierea îmi aparține, ar scoate R.Moldova din haos. Cu alte cuvinte, logica ar fi: după ce a fost salvată de Plahotniuc cu ajutorul lui Dodon, acum țara trebuie salvată de Dodon cu ajutorul oamenilor lui Plahotniuc.

Dodon ar fi răul mai mare, Plahotniuc cel mai mic, acceptabil. Nimic mai fals! Un asemenea compromis făcut doar pentru ca să constitui un guvern de sacrificiu care să organizeze alegerile prezidențiale în locul guvernului Chicu ar însemna compromiterea totală pentru PAS și PPDA, care s-ar alia cu bandiții cu care s-au luptat în ultimii ani. Mai mult, nu există nicio garanție că un asemenea executiv ar gestiona mai bine criza sanitară și că Plahotniuc nu va folosi prilejul pentru a prelua controlul asupra tuturor instituțiilor statului așa cum s-a mai întâmplat.

E nevoie de alegeri anticipate, dar nu știm încă dacă Curtea Constituțională va decide că acestea pot fi organizate simultan cu prezidențialele în toamnă. E complicat, dar nu există altă ieșire din haosul și blocajul actual. Nu mai poți face alianțe contra-naturii, iar vorba românească ”Fă-te frate cu dracu până treci puntea” a dat rezultate dezastruoase la Chișinău.

Dacă PAS și PPDA participă la reglarea de conturi dintre Plahotniuc și Dodon fac o greșeală fatală.

Matei Dobrovie
deputat PNL, membru al Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților