Republica Moldova își alege astăzi Parlamentul. 33,3 % de alegători s-au prezentat la urnele de vot până la această oră, astfel scrutinul parlamentar poate fi declarat valid.

Potrivit datelor CEC, deja au votat 984 163 de cetățeni cu drept de vot, dintre care 787 985 pe teritoriul Republicii Moldova, iar 196 178 alegători și-au exercitat dreptul de vot la secțiile din afara țării.

Din numărul total de alegători la nivel național, 454 081 (53,04%) sunt femei, iar  402 006 (46,96%) –  bărbați. Cei mai activi sunt alegătorii din categoria de vârstă 56-70 de ani, iar pe locul doi se află cei din categoria de vârstă 41-55 ani.

Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței țării. Cetățenii vor alege astăzi o nouă componență a Parlamentului – organul legislativ al statului. UNIMEDIA transmite live, fiți cu ochii pe noi ca să aflați primii ultimele evenimente din țară și din afara acesteia.

Mesajul președintelui Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat, duminică, la alegerile parlamentare. Ea a îndemnat oamenii să meargă la urne pentru  a alege un Parlament cinstit, care să lucreze pentru cetățeni.

„Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Vreau să îi încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Azi cetățenii se pot elibera de hoți. Pot alege un Parlament cinstit, care să lucreze în interesul tuturor cetățenilor. Alegerile parlamentare sunt importante. Parlamentul administrează banii țării, de aceea trebuie trebuie să fim foarte atenți când decidem cui să încredințăm banii țării.

Parlamentul este cel care votează legi. De alegerea de azi depinde ce fel de legi vor vota oamenii. Să curățăm Parlamentul și celelalte instituții ale statului ca să putem duce la bun sfârșit lucrurile promise. Am văzut că mai mulți oameni votează azi în condiții dificile. Sunt oameni care stau la rânduri mari, inclusiv ca să putem rezolva aceste probleme. În îndemn pe oameni să voteze pentru un Parlament care să respecte drepturile lor”, a fost mesajul președintelui Maia Sandu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandra Pandrea