În cadrul declarațiilor de presă de luni, premierul Ludovic Orban a explicat procedura prin care oamenii aflați în carantină vor putea să-și exprime votul pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Șeful Guvernului a subliniat că persoanele care sunt carantinate nu vor fi lipsite de dreptul de vot.

„Există o oarecare îngrijorare a cetăţenilor cu privire la exercitarea dreptului la vot. În toate localităţile carantinate în data de 6 decembrie cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot.

Nu vor exista restricţii în privinţa deplasării la secţiile de vot. Toţi cetăţenii care se află în izolare sau carantină îşi vor putea exercita dreptul la vot prin intermediul urnelor mobile”, a declarat Orban.

BEC va stabili procedura

Premierul a mai precizat că Biroul Electoral Central (BEC) va stabili procedura și a mai spus că, în cazul în care va fi nevoie de reglementări suplimentare se va interveni la nivelul Guvernului.

În plus, premierul Orban l-a felicitat pe ministrul Aurescu pentru organizarea unui număr suficient de secţii de votare în afara ţării.

”În diasporă am reuşit să obţinem deschiderea unui număr mare de secţii de votare şi va exista posibilitatea exercitării dreptuli de vot.

Suntem în discuţii cu autorităţile să permită deplasarea în vederea exercitării dreptului de vot”, a mai explicat Orban.

Îndemn la vot

Premierul a fost întrebat de către jurnaliști dacă se așteaptă la o prezență scăzută la vot având în vedere pandemia de coronavirus.

Drept răspuns acesta i-a îndemnat pe români să meargă la vot, mai ales că Guvernul a luat toate măsurile pentru asigurarea condițiilor de siguranță în secții.