Criza creată de epidemia coronavirus a determinat ridicarea șomajului în Austria, ajungând să atingă un nivel istoric, nemaiîntâlnit din 1946. La sfârșitul lunii martie, erau cu 52,5 la sută mai multe persoane fără un loc de muncă comparativ cu aceeași lună din anul precedent.

Numărul total al șomerilor din Austria a ajuns la 562.522 de persoane, 193.543 doar în ultima lună. Astfel, rata șomajului național a crescut cu 4,7 puncte procentuale, totalizând 12,2%. Forța de muncă activă a Austrie era estimată la finalul anului trecut la 4,7 milioane de oameni.

“Creșterea extremă a șomajului nu este doar o provocare enormă pentru atât de mulți oameni afectați de șomaj și familiile lor, dar prezintă și pentru AMS (n.r. Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Austria) și angajații săi un test de stres fără precedent”, a comentat membrul consiliului AMS, Johannes Kopf.

Continuă să importe muncitori din România

Cu toate că situația pare dramatică în ceea ce privește șomajul, Austria importă forță de muncă din România în această perioadă. La începutul acestei săptămâni o cursă charter a plecat de la aeroportul din Timișoara plină cu femei care să îngrijească bătrâni austrieci.

Româncele vor sta două săptămâni în carantină la un hotel din Viena, după care vor începe munca efectiv.