Ajutoarele de stat pentru companii vor putea fi acordate de guvernele naționale până la sfârșitul anului, dacă proiectul propus la nivelul Comisiei Europene va fi aprobat.

Ar fi a doua prelungire a cadrului temporar ce prevede măsuri de recapitalizare şi de datorie subordonată, în condițiile în care al doilea val al pandemiei de coronavirus menține incertitudinile asupra evoluției economice la un nivel crescut.

Ajutoarele de stat: Cadrul temporar a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020

Comisia Europeană a trimis marţi statelor membre, spre consultare, un nou proiect de propunere vizând extinderea, până la data de 31 decembrie 2021, a domeniului de aplicare al cadrului temporar privind ajutoarele de stat, pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de coronavirus, informează DPA.

Cadrul temporar a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, pentru a oferi mai multe posibilităţi de a se obţine sprijin public pentru cercetarea, testarea şi producerea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, precum şi pentru a proteja locurile de muncă şi pentru a sprijini în continuare economia.

La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare al cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare şi de datorie subordonată.

”Companiile din Europa au nevoie de sprijin suplimentar”

“Pe măsură ce al doilea val al pandemiei de coronavirus continuă să ne afecteze profund vieţile, companiile din Europa au nevoie de sprijin suplimentar pentru a depăşi criza.

De aceea, propune să prelungim cadrul temporar pentru ajutoarele de stat până la 31 decembrie 2021 şi să creştem sumele puse la dispoziţia companiilor”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Propunerea Executivului comunitar ţine cont de reacţiile primite de la statele membre prin intermediul unui sondaj lansat de Comisie în luna decembrie 2020 cu privire la implementarea cadrului temporar pentru ajutoarele de stat.

Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.