Mi-e teamă că euforia pe care se bazează noul nostru buget de stat îşi are locul doar pe ecranele de cinematograf.

Guvernul Boc e mai SF decât filmul „Avatar“! După ce că îşi construieşte bugetul bazându-se pe creştere economică, mai aruncă şi petarda aceea cu taxa pe hamburger de grija sănătăţii românilor. În acelaşi timp, în sânul coaliţiei de guvernământ se discută în contradictoriu despre majorarea pensiilor. Da, da, aţi auzit bine. Există şi „capete luminate“ care consideră că trebuie să coborâm încă cu câţiva paşi pe spirala către infern a asistenţei sociale, de parcă nu ne-ar frige deja tălpile. Ce nu înţeleg este de unde ar putea veni banii aceştia, procentele dintr-un întreg împărţit la o sută încăpăţânându-se să rămână în continuare în număr de o sută. Creştere economică arată cifrele domnului Vlădescu. De unde? Păi, din creşterea consumului! Ciudată criza asta românească a la Boc&Co. În toată lumea normală, consumul scade în directă relaţie cu creşterea şomajului. Pare logic ca o familie să îşi restrângă cheltuielile atunci când banii se împuţinează. Ba chiar şi cei neafectaţi de disponibilizări sau scăderi salariale îşi drămuiesc mai atent banii ca urmare a efectului psihologic. Se pare însă că guvernanţii noştri nu împărtăşesc aceste opinii. Logica lor e construită parcă pe scenariul unui film de Kusturica. Ne-am pierdut locul de muncă? Bem şi chefuim de bucurie că avem mai mult timp liber! N-avem bani de sănătate? Spargem puşculiţa cu economii, că viaţa-i scurtă! Ne suferă copiii de foame? Facem alţii, să crească şansa de perpetuare a speciei!

Mi-e teamă că euforia pe care se bazează noul nostru buget de stat îşi are locul doar pe ecranele de cinematograf. Realitatea de la firul ierbii este tot aia despre care toată presa scrie deja de mai mult de un an. Statul este supradimensionat şi cheltuieşte prea mult. Economia se află în continuare în criză. Populaţia ţării scade încontinuu, în timp ce numărul de pensionari e în creştere. Îndrăznesc să fac şi eu propriile mele previziuni pentru anul 2010, pe baza cărora îmi voi construi bugetul personal. Scăderea economică va continua, pe fondul scăderii consumului. Criza de lichidităţi se va accentua, va pune presiune pe tiparniţa lui Isărescu şi va genera inflaţie. Banii de dezvoltare de la Uniunea Europeană vor urma un traseu în ton cu experienţa noului nostru ministru de resort: către Vuitton, Chanel şi Victoria’s Secret (filiale internaţionale) via răsfăţaţilor de ieri şi de azi ai contractelor cu statul. Şi, nu în ultimul rând, în ciuda jocului de-a v-aţi ascunselea cu taxele practicat până acum, va creşte TVA. Este unica măsură capabilă să stingă pe termen scurt setea de bani a aparatului de stat condus de Emil Boc.

Un sfat pentru cititori: fiţi chibzuiţi, cumpăraţi pe cât posibil produse româneşti şi renunţaţi la a-i mai invidia pe şmecherii care vă depăşesc pe linia de tramvai în maşini de fiţe. În cele din urmă, legile economiei de piaţă îşi urmează cursul firesc. Cei care produc vor prospera, în timp ce escrocii şi speculanţii vor eşua. Dacă vă număraţi printre cei din prima categorie, e posibil să vă întâlniţi curând cu oferte excelente la vânzarea vehiculelor de lux ale celor din a doua. Alea cu care mai deunăzi obişnuiau să le-o ia înainte „fraierilor“ din coloană.