Airbus anunță măsuri pentru consolidarea lichidităților și a bilanțului, ca răspuns la COVID-19.

• O nouă facilitate de credit de 15 miliarde de euro
• Retragerea propunerii de dividende pentru 2019 în valoare de 1,4 miliarde de euro
• Suspendarea finanțării pensiilor suplimentare
• Anularea previziunilor pentru anul 2020
• Focus asupra sprijinului oferit clienților și livrărilor

Airbus SE (stock exchange symbol: AIR) anunță măsuri pentru consolidarea lichidităților și a bilanțului ca răspuns la pandemia COVID-19 și continuă să evalueze evoluția situației și impactul asupra businessului, asupra clienților, furnizorilor și a industriei în ansamblu.

“Prioritatea noastră este protejarea oamenilor în paralel cu sprijinirea eforturilor globale de a descuraja răspândirea coronavirusului. În același timp asigurăm businessul pentru a proteja viitorul Airbus și pentru a ne asigura că vom putea să ne întoarcem la operațiuni eficiente de îndată ce situația își revine.

Am retras previziunile pentru 2020 ca urmare a volatilității acestei situații. În același timp, ne concentrăm asupra asigurării de lichidități pentru companie printr-o politică prudentă de bilanț. Sunt convins că Airbus și sectorul aerospațial în general vor depăși această perioadă critică”, a spus Guillaume Faury, CEO Airbus.

Airbus a retras previziunile pentru 2020

Pentru a reflecta politica prudentă de bilanț a companiei și pentru a asigura flexibilitate financiară, conducerea Airbus a primit aprobare de la Boardul Director pentru: a securiza o nouă facilitate de credit în valoare de 15 miliarde de euro, în plus față de cea existentă de 3 miliarde de euro; a retrage propunerea de dividend pentru 2019 în valoare de 1,80 euro/ acțiune cu o valoare totală de aproximativ 1,4 miliarde de euro; a suspenda finanțarea pensiilor suplimentare.

Având în vedere lipsa de predictibilitate ca urmare a evoluției situației COVID-19, Airbus a retras previziunile pentru 2020. Au fost identificate scenarii operaționale, inclusiv măsuri pentru minimizarea necesarului de lichidități și acestea vor fi activate în funcție de evoluția pandemiei.

Pe baza acestor măsuri, compania are lichidități semnificative pentru a putea să se confrunte cu un necesar suplimentar pentru combaterea efectelor coronavirus. Resursele anterioare de lichidități în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, care includ aprox. 12 miliarde de euro active financiare disponibile și aprox. 8 miliarde de euro linii de credit neutilizate au fost suplimentate prin conversia unei linii de credit existente de 5 miliarde de euro într-o nouă facilitate în valoare de 15 miliarde de euro. Prin urmare, lichiditățile disponibile se ridică acum la aprox. 30 de miliarde de euro.

Airbus asigură continuitatea afacerii

Airbus intenționează să asigure continuitatea businessului, chiar și în condițiile unei crize prelungite, prin menținerea producției, administrarea registrului de comenzi, sprijinirea clienților și asigurarea flexibilității financiare necesare desfășurării operațiunilor. Un serviciu aerian sigur și eficient este esențial pentru dezvoltarea economică și schimburile culturale. Prin urmare, Airbus salută eforturile guvernamentale din întreaga lume pentru stabilizarea industriei prin sprijinirea sănătății financiare a clienților și furnizorilor din domeniul aerian. Airbus continuă să monitorizeze starea general de sănătate a industriei.

Airbus a stabilit că Adunarea Generală Anuală să aibă loc pe 16 aprilie la Amsterdam. Din cauza epidemiei COVID-19, Airbus nu încurajează participarea fizică a acționarilor, ci recomandă cu tărie votul prin procură, conform măsurilor publice de sănătate și siguranță.

Despre Airbus

Airbus este lider global în aeronautică, spațiu și servicii conexe. În 2019 a generat venituri de 70 de miliarde de euro și a avut 135.000 de angajați. Airbus oferă cea mai bogată gamă de avioane de pasageri, cu 100 până la peste 600 de locuri. Airbus este de asemenea, lider european în furnizarea de aeronave-cisternă, de luptă, de transport și pentru alte misiuni, precum și una dintre cele mai importante companii spațiale din lume. În domeniul elicopterelor, Airbus oferă cele mai eficiente soluții civile și militare din lume.