Agricultorii pot depune în perioada 1 martie-17 mai la Agenţia de Plăţi şi Interveţii pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru măsurile de sprijin pe suprafaţă, a anunţat luni agenţia.

Pentru depunerea cererii de plată după data de 18 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, iar după 11 iunie cererea nu va mai fi admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Beneficiarii subvenţiilor pot fi atât persoane fizice, cât şi juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata în calitate de proprietari arendaşi, concesionari sau administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, subvenţia va fi acordată celui care lucrează terenul.

Terenurile eligibile la plată trebuie să aibă o suprafaţă de minim 0,3 hectare sau de cel puţin 0,1 hectare, în cazul viilor şi livezilor.

În acest an, fermierii vor avea la dispoziţie 730 milioane euro din fonduri europene şi 635 milioane euro din fonduri naţionale.

Potrivit APIA, fermierii care nu vor cultiva terenul nu vor mai primi bani din fonduri naţionale, ci doar din cel european.

SURSA: Mediafax