Sesiunile de înscriere pentru Rabla Clasic şi Rabla Plus, prelungite până la finalul lui iulie

AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) a prelungit sesiunea de înscriere pentru programul Rabla şi Rabla Plus, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoane juridice, inclusiv UAT–uri și instituții publice.

În cazul programelor menţionate mai sus, noul termen până la care se pot face înscrierile este 31 iulie 2022.

Nu sunt singurele sesiuni ce au fost prelungite astăzi de către AFM.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, a fost prelungită până la data de 12 august 2022.

Declaraţia preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu

Președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu, a explicat că instituţia şi-a dorit astfel să faciliteze accesul la finanțare a cât mai multor beneficiari.

„Am decis să prelungim perioada de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul acestor programe pentru a facilita accesul la finanțare a cât mai multor beneficiari.

Prin programele noastre urmărim îndeplinirea obiectivelor europene și naționale privind mobilitatea urbană sustenabilă și ne dorim să finanțăm cât mai multe autovehicule electrice și electrice hibride prin intermediul Programului Rabla Plus.

În același timp, susținem finanțarea în procent de 100% din cheltuielile eligibile pentru instalarea de stații de reîncărcare, suma maximă fiind de 190.000 lei, în cadrul Programului Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități.

Este o necesitate să prioritizăm implementarea acestor programe la nivel național pentru a oferi avantaje tuturor celor care aleg autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător”, a precizat şeful AFM.

Când începe programul Rabla pentru Electrocasnice?

Reamintim că, la începutul acestei luni, s-a anunţat data la care va începe un alt program foarte popular al AFM: Rabla pentru Electrocasnice.

Programul Rabla pentru Electrocasnice va începe pe 17 iunie.

Bugetul de anul acesta al programului este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, sesiunea I se va derula în lunile iunie – iulie 2022, iar sesiunea a II-a se va desfășura în lunile noiembrie – decembrie 2022.

„Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucură de un succes uriaș în rândul populației. Anul trecut am reușit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice și electronice uzate și mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut. Bugetul mărit din acest an ne permite să dublăm aceste cifre, mai ales că ne găsim într-o perioadă în care interesul pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare”, a declarat atunci ministrul Mediului, Barna Tánczos.