Încă din primele ore ale dimineții, programul Rabla Plus s-a arătat a fi un real succes. Ministerul Mediului anunță că în mai puțin de două ore de la startul sesiunii de înscrieri, bugetul Rabla Plus pentru persoanele juridice a fost deja epuizat.

În acest sens, Tanczos Barna, ministrul Mediului s-a arătat încântat de faptul că firmele din România încurajează transportul cu emisii zero și aleg mașinile full electrice în locul celor clasice.

Totodată, el a mai adăugat că bugetul a fost epuizat în doar o oră și 37 de minute, iar acest lucru se datorează parte popularității în creștere a mașinilor electrice ca mijloc de deplasare, având în vedere faptul că prețurile carburanților au crescut semnificativ.

Ministrul a mai subliniat și faptul că Rabla Plus are una dintre cele mai finanțări din Europa în cazul achiziționării de mașini full electrice.

Ministrul Mediului, despre succesul programului Rabla Plus

„Mă bucur că firmele din România încurajează transportul cu emisii zero și aleg mașinile full electrice în detrimentul celor clasice.

Sunt convins că epuizarea bugetului programului Rabla Plus dedicat persoanelor juridice într-o oră și 37 de minute se datorează pe de-o parte popularității în creștere a mașinilor electrice ca mijloc de deplasare iar, pe de altă parte, tendinței de limitare a consumului de combustibil generate de costurile tot mai mari ale carburantului.

Privind la perspectiva europeană care prevede că din 2035 să nu mai fie produse mașini cu motoare clasice, cred că România se pregătește bine de pe acum pentru ceea ce va urma.

Rabla Plus nu doar că vine cu una dintre cele mai mari finanțări din Europa, de aproximativ 10.000 de euro pentru mașinile full electrice, dar sprijină și o cultură de mediu a transportului din țara noastră”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Ce buget au programele Rabla Clasic și Rabla Plus în 2022?

Menționăm faptul că înscrierile pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus au început vineri. În ceea ce privește bugetele alocate pentru această etapă, persoanele fizice beneficiază în cadrul Rabla Clasic de un buget de 335.500.000 lei, în timp ce persoanele juridice beneficiază de un buget de  123.000.000 lei pentru persoanele juridice.

În același timp, mai există și un buget 50.000.000 lei pentru UAT-uri și instituții publice.

Referitor la programul Rabla Plus, pentru această etapă, persoanele fizice au la dispoziție un buget de 262.000.000 lei, iar persoanele juridice un buget de 190.300.000 lei. Totodată, alți 100.000.000 lei sunt alocați pentru UAT-uri și instituții publice.

Menționăm faptul că înscrierile în program se realizează doar până la data de 31 mai 2022.