Joi, 21 ianuarie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va organiza o conferinţă care-şi propune să tragă o serie de concluzii în urma alegerilor din 2020 din România, alegeri ce au stat sub semnul pandemiei.

Care este scopul evenimentului organizat de AEP?

Scopul evenimentului este de a oferi organismelor de management electoral şi autorităţilor implicate în alegeri o imagine de ansamblu asupra acţiunilor şi activităţilor derulate pentru organizarea proceselor electorale din anul 2020 în contextul pandemiei de COVID-19.

Conferinţa online a AEP este intitulată „Consideraţii electorale şi lecţii învăţate în anul 2020: experienţa României”. Participanţii la discuţii îşi propun să identifice provocările în domeniu întâlnite în timpul pandemiei de COVID-19. În plus, vor fi analizate şi practicile abordate de alte ţări care au organizat alegeri în 2020.

Cine va va participa la videoconferinţa de joi?

Videoconferinţa AEP va fi organizată în parteneriat cu Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale a Statelor Unite ale Americii (IFES).

Ea va reuni specialişti din autoritate şi experţi ai unor organizaţii internaţionale din domeniu: Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB), OSCE/ODIHR, International IDEA, Asociaţia Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), Reţeaua de Competenţe Electorale Francofone (RECEF), precum şi reprezentanţi ai organismelor de management electoral din Ungaria, India, Iordania, Kazahstan, experţi independenţi, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai societăţii civile.

Ce subiecte vor fi abordate în cadrul conferinţei?

„În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte precum educaţia civică şi informarea alegătorilor, modalităţi de comunicare cu aceştia şi implicarea cetăţenilor în procesul de votare; cadrul legal şi modificări legislative; metode de vot, soluţii IT&C şi modalităţi de a preveni votul ilegal; elemente de logistică electorală şi provocări întâlnite”, a transmis Autoritatea.

Evenimentul organizat în parteneriat cu IFES reprezintă un cadru favorabil pentru dezbateri, dar şi o platformă cu potenţial major în vederea schimbului de bune practici în domeniul electoral. Declaraţia îi aparţine preşedintelui AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Discuţiile vor începe la ora 16:45 şi se vor desfăşura pe platforma Microsoft Teams. Conferinţa va putea fi urmărită pe canalul oficial de YouTube al AEP.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea