După încheierea campaniei electorale, partidele politice din România s-au folosit de dreptul de a le fi decontate cheltuielile. O problemă mare în acest caz pare să fie în rândul celor de la AUR – Alianța pentru Unirea Românilor.

AUR susţine că a cheltuit circa 85.000 de lei, dar cere decontarea a peste 1,5 milioane

Iniţial, AUR a informat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) că a cheltuit doar 85.100 de lei în campania electorală. Ulterior însă, formaţiunea a venit cu documente prin care cereau decontarea a peste 1,5 milioane de lei de la AEP. Este vorba, mai exact, despre 1.527.295,92 de lei.

Problema a fost sesizată în cadrul unui raport al Expert Forum.

“Conform contribuţiilor publicate de AEP pe 21.12.2020, AUR a declarat 85.100 lei, mai puţin chiar şi decât unii candidaţi independenţi. AUR a înregistrat în competiţie 621 de candidati – un număr semnificativ pentru un partid relativ nou -, ceea ce indică cheltuieli echivalente cu 137 de lei pentru un candidat.

Pe de altă parte, potrivit raportului de venituri şi cheltuieli publicat pe 15.12.2020, AUR a declarat 1,474,616.53 lei. Deşi există diferenţe minore şi în cazul altor partide, AUR este singurul unde există o diferenţă semnificativă între cele două surse”, scriu cei de la Expert Forum în raportul privind alegerile parlamentare.

Expert Forum: Suma declarată de AUR nu este realistă

Specialiştii Expert Forum cataloghează suma iniţială de 85.100 de lei drept nerealistă.

“Văzând statistica de mai jos, comparând cu contribuțiile unor candidați independenți care au declarat sume de peste 100.000 lei și luând în considerare intensitatea campaniei desfășurate de AUR, putem considera că suma declarată nu este realistă și concluziona că aceste cheltuieli sunt foarte scăzute pentru un partid care a obținut peste 9% din voturile alegătorilor”, se mai arată în raport.

Septimius Pârvu, Expert Forum, a scris şi el despre acest subiect pe pagina sa de socializare.

“O premieră în istoria finanțării campaniilor electorale”

“Ambele cifre apar in document oficiale publicate pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente. Și ambele sunt corecte: adică AUR a declarat în campanie 85.000 de lei, dar a și cerut la rambursare 1.5 milioane de lei, conform AEP.

Foarte posibil sa fie o eroare (anul 2020 nu a fost usor pentru nimeni), dar totusi diferentele sunt mari si nu vad cum poti uita sa declari sau sa aduni la total venituri de 1,4 milioane de lei. De asemenea, nu se pot declara contributii dupa finalizarea campaniei electorale, adica 5 decembrie”, notează Septimius Pârvu.

Într-o postare ulterioară, acesta scrie: “Cred că e o premieră în istoria finanțării campaniilor electorale. Să vedem ce va arăta raportul de control al AEP. Bănuiesc că amendă și confiscare.”

Reacţia Autorităţii Electorale Permanente

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a precizat pentru ziare.com că Autoritatea controlează în acest moment situaţia.

“Inițial, ei au cerut suma de 85.100 de lei. Când au venit la rambursare, au făcut cerere pentru decontarea sumei de 1.527.205,92 lei, așa că acum suntem în control să aflăm ce s-a întâmplat”, spune preşedintele AEP.