Ministrul de Finanțe Adrian Câciu (PSD) a declarat, în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Digi 24 că autoritățile vor veni în sprijinul celor 2,5 milioane de români asigurați de către Euroins, pentru a acoperi asigurările acestora.

Guvernul va lua o decizie în a proteja interesele consumatorilor de asigurări

La întrebarea cine va plăti pentru polițele de asigurare, care nu mai pot fi acoperite de Euroins, Adrian Câciu a declarat următoarele: „La aceste întrebări să știți că ar trebui să vă răspundă Autoritatea de Supraveghere Financiară, deoarece fondul de garantare aparține sau este stabilit prin lege în autoritatea acestei instituții. Eu ceea ce pot să vă spun este că pe baza soluțiilor pe care le va prezenta, sper, în scurt timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Guvernul va lua o decizie în a proteja interesele consumatorilor de asigurări. Am urmărit mai devreme inclusiv dialogul pe care l-ați avut cu politicienii.

Eu cred că este cazul, cu această ocazie, nu este prima oară când se întâmplă în România, toate partidele să stea la masă și să găsească o soluție de reglementare mai bună a pieței de asigurări, pe de o parte, și nu numai a pieței de asigurări, pentru că am văzut anul trecut, am avut probleme și în piața de energie”, a explicat ministrul Finanțelor.

Paleta de soluţii poate fi foarte largă

În ceea ce priveștre soluția de reglementare, oficialul a afirmat că aceasta va avea loc pe baza analizei cu care să vină Autoritatea de Supraveghere Financiare și care să spună care sunt vulnerabilitățile în legislație.

„Poate nu au toate atribuțiile, poate le mai trebuie, poate trebuie întărit rolul autorității, poate trebuie diversificată piața, poate trebuie făcute niște condiționări de cote de piață, poate trebuie făcute niște condiționări de capital suplimentare. N-o să mai exprim eu acum, pentru că paleta de soluţii poate fi foarte largă”, a precizat Câciu.

Aminitim că, astăzi, 17 martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționare a Euroins. Un număr de 2,5 milioane de români sunt asigurați la compania menționată.

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, se arată în poziția ASF.