România are nevoie de o politică inteligentă de cheltuiere a banilor publici, care va duce la sustenabilitate bugetară şi fiscală, dar economia românească nu va mai avea prea curând o creştere de 7%, a declarat, marţi, Juan Zalduendo, economist-şef în cadrul Băncii Mondiale (BM).

„O cheltuire mai inteligentă a banilor publici va duce la o sustenabilitate fiscală şi bugetară. Asta nu înseamnă că vă veţi întoarce la o creştere economică de 7%. România nu se va întoarce prea curând la creşterea economiei cu 7%”, a spus Juan Zalduendo.

El a menţionat că, în condiţiile unei creşteri economice reduse şi a unei presiuni pe finanţele publice, statele din Europa Centrală şi de Est trebuie să se gândească la o consolidare fiscală.

„Multe ţări din Europa de Vest au scăzut cheltuielile bugetare şi chiar salariile”, a subliniat Zalduendo.

Banca Mondială a lansat, marţi, la Bucureşti, un raport privind efectele crizei asupra Europei Centrale şi de Est şi ţările din fosta Uniune Sovietică.

Printre concluziile raportului se numără şi cheltuirea inteligentă a banilor publici, deoarece revenirea pe creştere a economiilor va fi foarte dificilă în perioada următoare.

SURSA: Mediafax