Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat, la Antena 3, în ce condiții se pot recupera banii pentru zborurile care au fost anulate. Oficialul european a susținut că pasagerii nu sunt obligați să accepte voucherele de călătorie propuse de companiile aeriene, pentru zborurile anulate.

„Au fost presiuni foarte mari din partea companiilor aeriene, să facem voucherele posibile de oferit, fără acordul pasagerilor. Legislația este în funcțiune, pasagerii au dreptul să-și primească banii înapoi dacă opteză pentru acest lucru.”, a comentat Adina Vălean.

Ea le-a recomandat operatorilor de transport să găsească modalități pentru a face voucherele de călătorie mai atractive și a sugerat ca acestea să aibă o valoare finală mai mare decât suma de recuperat, posibilitatea de transfer către alte persoane, folosirea pe o perioadă extinsă.

În ceea ce privește viitoarele zboruri cu avionul, Adina Vălean a recomandat limitarea mișcării în aeronave, limitarea contactului cu produse și limitarea mesei în avion. „Avionale au particularități care le permit să fie mai sigure în răspândirea de particule, bacterii, viruși. Vorbim de sistemele de filtrare, de nivel superior, de spital, foarte performante, felul în care este organizat aerul condiționat în avion este vertical.”, a susținut comisarul european în Transporturi.