Cristian Ghinea reacționează dur. 9,4% este mai mult decât a cheltuit România pe pensii întotdeuna

România s-a angajat, în Planul Național de Redresare și Reziliere (PNRR), să nu crească pensiile cu mai mult de 9,4% din PIB, iar ministrul Muncii, Marius Budăi, a lansat o serie de atacuri pe acest fond.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a susținut că acuzațiile făcute de ministrul Muncii reprezintă o ”manipulare permanentă”, subiniind că social-democrații nu au alocat niciodată mai mult de 9,4% din PIB pentru pensiile românilor.

La conferința de lansare a Monitor PNRR, fostul ministru a subliniat că ideea de a avea reforme în ceea ce privește pensiile nu a venit din partea României, ci din partea Comisiei Europene.

”Comisia Europeană este foarte fermă pe acest subiect, pentru că efectiv modul în care pensile oscilează haotic a fost principala sursă de tensiune pe bugetul public. Suntem singura ţară europeană în procedură de deficit excesiv, deci avem mari probleme cu bugetul. Ideea că nu avem pensiile din cauza PNRR e o butaforie. Pensiile au fost un capitol greu de negociat. Şi vă mai spun ceva: procentul de 9,4% din PIB este un succes politic, pentru că propunerea Comisiei era mult mai jos. Nu vreau să spun cifre pentru că ar fi neelegant din partea mea. 9,4% este mai mult decât a cheltuit România pe pensii întotdeuna. Este mai mult decât a cheltuit PSD pe pensii”, spune fostul ministru al Fondurilor Europene.

Procentajul din PIB pentru pensii este mai mult decât am plătit până acum

Cristian Ghinea a avut și o replică dură pentru ministrul Muncii și spune că dacă se simte constrâns de procentajul din PNRR, atunci ar fi trebuit să dea mai mult pensionarilor pe vremea când era ministru în Guvernul Dragnea.

”Dacă domnul Budăi se simte constrâns de 9,4%, de ce nu a dat el mai mult pe pensii versus PIB când era ministru pe vremea lui Dragnea? Niciodată PSD, nici când era premier Ponta, nici când era prim-ministru Tudose, nici când era Grindeanu, nu a dat mai mult de 9,4% din PIB pe pensii. Brusc, le-a venit că-i prea constrângător, ceea ce este o prostie. Nu e adevărat. Repet, este mai mult decât am plătit până acum, mai mutl decât am plătit întotdeuna”, a spus Cristian Ghinea la conferinţa de lansare a platformei MonitorPNRR.

România are prea puține venituri la stat

Fostul ministru al Fondurilor Europene a mai precizat că una dintre problemele cu care se confruntă România este lipsa de venituri la stat, subliniind că media europeană de 13% în ceea ce privește PIB-ul pentru pensii este ”foarte înșelătoare”.

”Ei tot învârt această cifră de 13% medie europeană (alocare din PIB pentru pensii – n.r.), care este foarte înşelătoare, pentru că este o diferenţă foarte mare între statele din Vest şi statele din Est. Niciun stat din Estul Europei nu cheltuie mai mult de 9% din PIB pe pensii. Statele din Estul Europei, iar România se află în situaţia cea mai proastă, reuşesc să colecteze foarte puţine venituri la bugetul de stat. Dacă comparăm câţi bani cheltuim pe pensii faţă de câţi bani colectăm la buget, media României este de 25%, media UE fiind de 24%.

Deci problema noastră este că avem prea puţine venituri la bugetul de stat, nu raportarea la PIB. Este o manipulare politică permanentă care se aruncă în spaţiul public. Deci există loc de creştere a pensiilor cu o anvelopă de 9,4%, mai mult decât a dat PSD oricând a fost la guvernare”, a conchis Ghinea.

Declarațiile lui Ghinea vin după ce Marius Budăi i-a acuzat pe cei care au făcut PNRR-ul că au condamnat la sărăcie multe generații de pensionari.

”Gândiţi-vă că 2,5 milioane de părinţi şi bunici au  pensia mai mică sau egală cu 1600 de lei în contextul în care cineva din România şi-a permis să se angajeze în faţa Comisiei Europene la un impact de doar 9,4 la sută din PIB condamnându-ne pe multe generaţii de seniori de acum încolo, la sărăcie”, a declarat Budăi.