Francezii au o părere incredibilă despre Laura Codruța Kovesi. În Nouvel Observateur i-a fost dedicat fostei șefe a DNA un amplu editorial, în care folosesc numai cuvinte de laudă la adresa ei.

Sursa citată susține că  desemnarea lui Kovesi în poziția de șef al parchetului european ce va ancheta fraudele la nivelul UE, începând de anul viitor, este un ”epilog fericit”.

În editotorial se spune că acesta este un jurist român, o ”personalitate incontestabilă”, iar nominalizarea ei pentru conducerea parchetului care va lupta împotriva marii criminalități transfrontaliere este un test pe care Uniunea Europeană l-a trecut cu succes, de la începutul anului și până acum.

Jurnalistul Pierre Haski, editorialistului reputatei reviste franceze, amintește că Laura Codruța Kovesi a ocupat funcția de procuror șef al DNA, din care a fost înlăturată în urma unei bătălii politice interne, fără precedent, duse împotriva ei de către guvernul de la București.

Acesta a scris că, doar în 2017, când s-a aflat la conducerea DNA, Kovesi a trimis în instanțe o mie de oameni, printre care trei miniștri, cinci deputați și un senator: „Una dintre țintele sale, fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, execută în prezent o pedeapsă de trei ani și jumătate pentru abuz de putere. A fost nevoie de un referendum și o criză politică în primăvară pentru a ajunge acolo, semn că și în România lucrurile se mișcă”, a mai scris Pierre Haski.

Pe 24 septembrie, președintele Comisiei LIBE, Juan F. Lopez Aguilar, a anunțat un acord final între Consiliu și Parlamentul European în privința desemnării lui Kovesi ca primul procuror european.

În urma acordului, președintele Comisiei pentru libertăți civile Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) a declarat, citat într-un comunicat al Parlamentului European: „Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european. Are competențe profesionale desăvârșite. Mai mult, România nu deține pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii.”

Acordul asupra numirii doamnei Kövesi ca procuror-șef trebuie formalizat acum de către Parlament și Consiliu.